Het SPIT uitgespit

Supermarkt voor tweedehandsjes

Wie voor drie euro met een zetel wil thuiskomen, kan daarvoor alleen maar terecht bij het SPIT. Leuvens beroemdste kringloopwinkel is niet alleen een goedkope Ikea maar tegelijkertijd ook een Superconfex, een Acco en een Hugo Van Praag. Je kan er niet alleen meubels maar ook kledij, boeken, elektronica en andere snuisterijen vinden. Met een schamel studentenbudget kan je er een hele huisraad kopen. De vraag is natuurlijk wat je dan allemaal in huis haalt. We gingen eens neuzen in de verschillende afdelingen die het SPIT rijk is.

Arne Saeys
Ook in het SPIT is de kerstsfeer merkbaar. Je kan er een hele mand kerstballen kopen voor een spotprijsje. Als je op skireis zou gaan, kan je hier zelfs skilatten krijgen voor vijf euro. Het SPIT is uiteraard niet verantwoordelijk voor gebroken armen en benen. Wat het meest in het oog springt, zijn natuurlijk de meubels. Eén van de pronkstukken van het SPIT is een oude Neumeyer piano, waarop toevallige passanten wel eens een vals klinkende noot durven aan te slaan. De duurste objecten in de zaal zijn de antieke houten kasten. Her en der vind je op die kasten afgedankte heiligenbeelden en koperen kruisen terug. Vlaanderen dumpt zijn heiligen in de kringloopwinkel.
    Bij de kledingsafdeling zien we uit de gratie gevallen plateauschoenen, foute pull-overs, T-shirts met 'Banana Split' op en nog veel meer fraais. Als je ooit in nood zou zitten voor een mondeling examen, kan je hier terecht voor een kostuum. Wat de prof op het examen ook zegt, je bent er alleszins goedkoop vanaf gekomen.

Haardos

    Aan de andere kant van de zaal staan de boekenrekken. De bibliotheek van het SPIT bevat zowel romans, kinderboeken als educatieve werken. Oude leerboeken zoals Fix und fertig herinnerden aan onze humanioratijd. Een groot aantal afgedankte Hare Krishna-boeken wijzen erop dat iemands spirituele zoektocht tot een einde gekomen is. Een beetje verder vind je in de cd-rekken afgedankte tieneridolen zoals Take That, East 17, Gary Barlow en New Kids On The Block. Ook bakvissen worden ouder. Even moest ik slikken toen ik op een oude plaat Willy Sommers zag staan met haardos waarop Herman Brusselmans jaloers zou zijn.
    Tussen de rommel vind je uiteraard wel een heleboel spullen die erg bruikbaar zijn voor een studentenkot. In plaats van bierglazen te jatten op café kunnen studenten hier glazen kopen. We vroegen aan Robin De Jonge, verkoopsverantwoordelijke van het SPIT, of studenten de weg naar het SPIT al gevonden hebben. "We hebben een gevarieerd publiek. Er zijn enerzijds de kansarmen die door het OCMW naar hier gestuurd worden om hun huisraad te kopen, anderzijds zijn er de mensen die op zoek zijn naar collector's items, zeldzame dingen die ze nergens anders vinden. Daarnaast bestaat ons publiek inderdaad ook uit studenten. Hier in Leuven dienen immers veel koten ingericht te worden. Zelfs buitenlandse studenten vinden gemakkelijk hun weg naar het SPIT. Deze studenten doen de naam 'kringloopwinkel' alle eer aan. Wanneer zij hier in het begin van het jaar een zetel kopen, vragen ze vaak of ze die hier op het einde van het jaar terug mogen brengen. Uiteraard mag dat. Daarvoor voorzien we zelfs een gratis ophaaldienst. Zo werkt een kringloopwinkel."


--- Sluit dit venster ---