Debat met Big Brotherdeelneemster Ester

"Big Brother komt me de strot uit"

Afgelopen vrijdag trakteerde prof. Demeyer zijn studenten op een debat over Big Brother in het kader van het vak populaire kultuur. Daarvoor nodigde hij ex-bewoonster van het huis, Ester Blockx, uit voor tekst en uitleg.

Dat prof Demeyer Ester uitnodigde is geen toeval. Zelf komt hij regelmatig in de media als groot pleitbezorger van het programma en Ester studeerde vorig jaar af aan onze universiteit als kommunicatiewetenschapper. Ze ging dan ook met plezier in op zijn verzoek. Prof Demeyer leidde het debat in met een sitaat van Walter Grootaers. " Big Brother is de grootste revolutie sinds mei '68. Big Brother is zelfs zo'n belangrijk maatschappelijk fenomeen dat alle grote universiteiten en alle grote professoren er aandacht voor hebben," waarop Demeyer grappend besloot dat ook hij tot die groten behoort.

Soap

    Ester had ook haar vriendin Anne meegebracht die vooraf als enige op de hoogte was van haar inschrijving. "Pas toen de psycholoog van het programma met mijn ouders wou praten, heb ik hen op de hoogte gebracht", vertelt Ester, " maar dat was slechts drie dagen op voorhand." Prof Demeyer vroeg zich vervolgens af of ze wel voldoende had stilgestaan bij het feit dat ze als een personage in een soap zou worden opgevoerd. "Niet echt", gaf de 22-jarige uit Geel toe.
    "In het begin was ik vooral blij dat ik mocht deelnemen. Ik was erg druk bezig met het leren kennen van de andere bewoners en je beseft op dat moment nog niet dat heel Vlaanderen je doen en laten kan volgen", legt Ester uit "Enkel het gezoem van de kamera's duidt op de aanwezigheid van de buitenwereld. Ik had eigenlijk voortdurend het gevoel op kamp te zijn. Alleen 's zondags, tijdens de live-uitzending, besef je dat je meedoet aan een TV-programma."
    "Pas na een tijdje begreep ik dat er iets niet klopte. Zo had ik door dat de kamera mij niet volgde wanneer ik bijvoorbeeld aan het afwassen was maar wel wanneer ik iemand masseerde. Je wordt door de makers van het programma als het ware in een personage geduwd. Mij hebben ze voorgesteld als een mannenverslindster en de andere bewoners zullen ook wel op een of andere manier getipeerd worden. Ik kreeg echt het gevoel dat ik werd uitgesloten. Wanneer ik iets deed voor de groep werd er niets van uitgezonden maar wanneer ik dan iemand masseerde of knuffelde kwam dat natuurlijk uitgebreid in beeld."
    Op een bepaald ogenblik was ik dit zo beu dat ik mijn valies heb gemaakt en overwogen heb om het huis te verlaten.". "Heb je die rol ook niet een klein beetje gespeeld?" vroeg een studente zich later af. "Helemaal niet," antwoordde Ester, "Ik ben gewoon mezelf gebleven in dat huis."

Doorgestoken

    Voor mij is Big Brother eigenlijk geen reality-TV maar gewoon een soap. Er worden trouwens sommige dingen in scène gezet. Zo moest ik tijdens een buitenopname in Genk zogezegd een blad kwijtspelen waardoor de hele opdracht in het honderd zou lopen. De regisseurs vroegen dan aan Joli, die het huis ook al heeft verlaten, om eens boos te kijken." Doorgestoken kaart heet dat dan. En de ex-bewoonster raakt op dreef.
    "Er worden trouwens nog andere dingen gemanipuleerd. De ondertiteling bijvoorbeeld. Er werden dingen in de ondertiteling geschreven die ik helemaal niet gezegd heb. Dat gaat toch wel erg ver". Prof Demeyer wou ook weten hoe het voelde om met totaal vreemde mensen in dat huis binnen te wandelen. " In het begin leken het mij allemaal fijne mensen in dat huis", begint ze, "en ik probeerde ook alleen het goede te zien in iedereen. "
    "Maar achteraf blijkt dan toch dat ik nogal naïef ben geweest. Ik heb nog geen enkele opname bekeken", gaat ze verder, " maar ik heb gehoord dat Sabrina na mijn exit geen mooie dingen over mij gezegd heeft in de dagboekkamer. Echte vrienden zal ik aan dit avontuur dus niet echt overhouden maar dat hoeft voor mij ook niet".

Isolatie

    "Is de afsluiting van de buitenwereld eigenlijk wel kompleet?" vroeg Prof. Demeyer zich af. "Daar kan je van op aan," legt de ex-bewoonster uit. "Er is geen raam te bespeuren in het huis en ook de tuin is helemaal overdekt. Na een tijdje weet je zelfs niet meer of het dag of nacht is. Af en toe hoor je wel wat geschreeuw van supporters die buiten aan het huis staan. Na verloop van tijd raakte ik zo geflipt door die isolatie dat ik zelfs histerisch reageerde op het geluid van pakweg een helikopter." Dan kwan opnieuw Anne aan de beurt. Wat deed zij tijdens het verblijf van Ester in het huis?
    "Op een dag kreeg de mama van Ester een telefoontje van de mensen van Big Brother met de opmerking dat Ester haar fanclub niet aktief genoeg was. Daarop heeft de moeder van Ester mij maar ingeschakeld. Ik heb affiches laten maken, T-shirts en een website die ik voortdurend moest updaten. Eigenlijk kwam dat updaten er vooral op aan om al de negatieve berichten te verwijderen. Ik kan gerust stellen dat slechts 1 op de 20 boodschappen die achtergelaten werden positief bedoeld was. In de andere boodschappen stonden alleen maar scheldwoorden," vertelt de boezemvriendin van Ester. "En die waren dan nog vaak verkeerd gespeld ook," kwam Ester lachend tussen.

Pensenkermis

    Hoe gaat ze nu dan om met haar BV-status en hoe waren de reakties nadien? "Ik walg van het woord BV en ik ben zeker niet van plan om die status uit te buiten. Mij ga je dus zeker niet zien op de opening van een of andere pensenkermis. Ik heb trouwens tot nu toe elke opdracht geweigerd. Ik blijf liever bij mijn vrienden in Peer waarvan ik weet dat ze me graag hebben dan dat ik op een feestje in Brussel zou doen alsof ik mij amuseer. Ik werk op dit moment voor RTV, de regionale televisie, en ben daar heel erg tevreden."
    "Eigenlijk ben ik nogal geschrokken van de reakties nadien. Het gebeurt nog dikwijls dat huilende vrouwen mij bellen om zich te beklagen over wat er de dag voordien gebeurd is in het huis. Dat komt ook wel omdat wij veel bereikbaarder zijn dan echte vedetten. Na mijn exit stonden er ook berichtjes op mijn antwoordapparaat van deelnemers van vorige edities. Uit die boodschappen kon ik afleiden dat die mensen het hele gebeuren nog altijd niet verwerkt hadden en er enorm gefrustreerd bijliepen. Dat komt volgens mij ook daar het komplete gebrek aan nazorg."
    "Niemand van de VTM heeft zich nadien nog iets van mij aangetrokken. Na mijn exit kwam ik het buro binnen van de twee bazen van Big Brother. Ze deden zelfs de moeite niet om op te kijken. Ze hebben mij gebruikt als personage in hun soap en nadien hebben ze mij de rug toegekeerd. Weet je dat ik zelfs nog droom dat ik opgesloten zit in dat huis? Ach, heel dat Big Brothergedoe komt me stilaan de strot uit."

Week

    "Moest je opnieuw de kans krijgen om je in te schrijven, zou je het dan opnieuw doen?" werd vanuit de zaal gevraagd. "Ik heb echt nog geen moment spijt gehad van mijn deelname, antwoordt ze, "Ik ben sterker uit dit avontuur gekomen en ik zou het zeker opnieuw doen maar langs de andere kant raad ik niet echt aan om je in te schrijven."
    Een andere studente wierp op dat ze Big brother eigenlijk pokkesaai vindt. "Ik was ook erg teleurgesteld over de opdrachten," gaf Ester toe, "en ze waren inderdaad nogal saai. Daardoor werd na een tijdje gewoon geroddeld, gedronken en geslapen om de verveling te verdrijven." Of ze er financieel iets aan overgehouden heeft? "We kregen ongeveer 125 euro per week dat we in het huis verbleven en ik heb nog eens 200 euro overgehouden aan de opdrachten. Een financieel sukses was het dus helemaal niet. Maar ik heb nooit aan dat geld gedacht. Binnenkort sta ik wel in het maandblad Cover en dat doe ik eerlijk gezegd wel alleen maar voor het geld."
    Om het debat af te sluiten werd er gevraagd naar haar favoriet voor de overwinning. "Ik heb er vijftig dagen ingezeten maar ik heb echt geen idee wie de overwinning uit de brand zou kunnen slepen. Of toch, het eerste jaar won een man, het tweede jaar een vrouw dus zal het nu wel een homo of een dwerg zijn zeker!".
Katia Aerts
Corneel Haine


Ik droom nog elke dag dat ik opgesloten zitZe hebben mij gebruikt als personage in hun soap en nadien hebben ze mij de rug toegekeerd.--- Sluit dit venster ---