Kroegentocht levert enkele verrassingen op

Carl Huybrechts gesignaleerd in homokafee

In Leuven wonen of verblijven heel wat homo's, lesbiennes en biseksuelen (holebi's). Veel holebi-kafee's vind je niet in Leuven en de enkelen die er zijn, zijn voor de meeste hetero's kompleet onbekend terrein. Veto nam zijn verantwoordelijkheid en trok er op uit. Een verslag.

Onze tocht nam een aanvang in de Couperus en Cocteau (Diestsestraat). In dit stijlvol ingerichte praatkafee ontvangt de sympathieke barman Filip zowel hetero's als holebi's, en dit steeds met een rond zijn mondhoeken spelende glimlach. Dit kafee is klasse: zachte jazz op de achtergrond, kaarslicht en sfeervolle inrichting. Je kan er kontakten leggen bij een rustige babbel of tijdens een gezelschapspel. Op donderdag is de Couperus en Cocteau de stamkroeg van de Leuvense holebi-vereniging Driekant. Regelmatig worden er ook ludieke thema-avonden georganiseerd.

Boven het kafee bevindt zich een zaaltje dat ondermeer gebruikt wordt voor de stuurgroepvergaderingen van enkele holebi-organisaties . Ook een homo-a-capellakoor houdt er zijn repetities. Toevallig kwam er die avond een kameraploeg van het televisieprogramma Radio Romero langs om het koor te portretteren. Presentator Carl Huybrechts wou aan Veto zijn mening kwijt over holebi-beeldvorming in de media: "Bij holebi-manifestaties is er een meerderheid van gewone grijze deelnemers naast de opvallende minderheid van ekstravagante showbeesten. Het is logisch dat je vooral op deze laatste kategorie fokust, net zoals je in de verslaggeving van een voetbalwedstrijd enkel de goals in beeld brengt." Problemen om als hetero in een homo-kafee verzeild geraakt te zijn, heeft hij niet: "Als de Story dit te weten komt, zullen ze er natuurlijk over schrijven, maar daar trek ik mij geen bal van aan. Persoonlijk laat iemands seksuele geaardheid mij koud. Ik hecht enkel belang aan iemands professionele kapaciteiten."

Kooi

Twee straten verder bevindt zich kafee Exkeet (Nerviërsstraat). Achter de geblindeerde ramen vinden we een kitscherig interieur en meer populaire muziek. Britney Spears doet de spots flikkeren op het rode interieur en de marmeren borstbeeldjes. Barman Nico schetst zijn publiek: "Naast homo's krijgen we ook vaak hetero's en studenten uit de buurt over de vloer. Onze speciale aktiviteiten (zoals message-parties) op het einde van elke maand trekken veel volk."
Op naar het meest homo-clichébevestigend kafee van Leuven dan: Key West (Dirk Boutslaan). K3 en andere ultratop-sterren zingen (?) je luid toe terwijl de sterrenbol draait en de kafeebezoekers dansen. Achteraan in deze zaak bevinden zich zeteltjes voor zij die wat afzondering zoeken. Voor de liefhebbers is zelfs een heuse kooi geïnstalleerd; enkel een dark room lijkt te ontbreken. Aan de muren hangen enorme affiches met aankondigingen van een sinterklaasavond ('sinterklaas met zijn 2 pieten en 2 tieten', jaja) en een spetterende oudejaarsavond ('dresscode: gold and silver').
Ook in dit kafee stoten we op een BV maar de betrokkene, een bekende Donna-dj, wenst anoniem te blijven en wil ons niet te woord staan. Key West behoort ongetwijfeld tot de kategorie homo-bars van de plattere soort (zoals je er natuurlijk ook massa's vind tussen de andere kafees in Leuven) maar de sfeer is er wel ok. Dus: ieder zijn meug; ook dit kafee heeft zijn bestaansrecht.

Kondoom

Naast deze ekspliciete homo-kafees heb je natuurlijk ook een aantal plaatsen die een meer gemengd publiek aantrekken. Van deze kafees is soms niet eens geweten dat ze een vrij groot aantal holebi's onder hun klanten tellen. Op de Oude Markt stoten we op de kafees Giraf en Oase, twee gekende doorzakplaatsen van Leuven. De Giraf heette vroeger De Bagatel en was toen nog een opvallende homo-bar. Vandaag is het een eerder alternatieve zaak met het bijhorende publiek. De muziek staat er vrij luid en je ziet er nogal wat rastakapsels. Later op de avond wordt er weleens kommersiëler gedraaid en kan je je uitleven op het dansvloertje.
Een andere oudgediende is de Oase. Hier voelen naar het schijnt vooral lesbiennes zich thuis. Ook hier merk je daar echter niet heel veel van. Dit kafee is het enige in de reeks met een kondoomautomaat; in de andere kroegen kon je deze dingen enkel aan de toog kopen. Het publiek is zeer gevarieerd ('hoe later hoe gekker' aldus de tapster van dienst). Men bezit er een grote platen- en cd-kollektie en draait er de betere muziek. Hier kan je uitgaan tot de zon al lang weer aan de hemel staat.
David Adriaen
Wouter Grégoire


Inhoud