Witte Raven: Mark Peeters over het bedrog van de maanlanding

"Ik dacht: als Eddy Merckx echt de tour wint en hij mag bij de koning komen en zo, dan zal de maanlanding ook wel echt zijn"

In De Morgen van 23 april 1996 stond het al zwart op wit: De maanlanding was vals, aldus de illustere Raeliaanse beweging. Er is nooit iemand op de maan geweest. De ruimtevaartorganisatie Nasa heeft foto's en televisiebeelden van de mens op de maan vervalst. Alle beelden die zogezegd op de maan werden geschoten, werden in feite in filmstudio's op aarde gedraaid. In Leuven is Mark Peeters de autoriteit op het gebied van de maanlandingsontkenning. Vorig jaar al legde Veto zijn teorie voor aan eksperten. Mark Peeters is niet 's mans echte naam, maar een miks van Mark Uyterhoeven en Bart Peeters. Mark Peeters wil ten allen prijze anoniem blijven en wil alleen telefonisch geïnterviewd worden. De maanlanding ontkennen is immers een gevaarlijke job.

Mark Peeters: «Ik bel vanuit een telefoonsel waar iedereen mij kan bekijken zodat ze mij niets zullen doen.»
Veto: Wat zouden ze dan met u doen?
Peeters: «Doodschieten bijvoorbeeld. Ik zou niet de eerste zijn."

Frimout

Veto: Wat heeft u gestudeerd om bij de maanlanding uit te komen?
Peeters: «Ik heb vanalles gestudeerd. Ik heb les gekregen van VUB-rektor Roger Van Geen, één van de meest bekwame professoren die les geeft aan de burgerlijk ingenieurs. Van Geen heeft mij verteld dat één van de grootste technieken de X-stralenlaser zou zijn. X-stralen zijn vrij energetisch, daarmee zou je dus iemand vanop een afstand van tienduizend kilometer kunnen doden. Een X-straal gaat met de lichtsnelheid, maar het probleem is dat je met lucht zit waardoor die X-stralen hun energie verliezen omdat ze de deeltjes in de lucht kapot maken. En dus is een X-straler alleen bruikbaar in de (luchtledige) ruimte. Alleen zegt Roger Van Geen, dat is onbruikbaar want je geraakt niet in de ruimte.»

«Vorig jaar heb ik dat een een aantal mensen verteld dat ik les heb gekregen van Roger Van Geen en de week nadien was Roger Van Geen dood.»
Veto: En daarmee bewijs je dat de maanlanding niet gebeurd is?
Peeters: «Nee, nee, ik kan nog een ander ding vertellen. Velghe, de direkteur-generaal van de sterrenwacht in Ukkel heeft ooit gezegd: "als er ooit één Belgische astronaut komt, geef ik mijn ontslag". Toen het 1 april was en Dirk Frimout zogezegd in de ruimte hing, was die man dood.»

1969

Veto: En Roger Van Geen en die Velghe zijn vermoord door de Nasa?
Peeters: «Kijk, de Nasa is een bedrijf van miljarden dollars. Als ge dus naar die lanseringen gaat van Cape Canaveral dan kan je drie dingen zien. Een lansering tot in de wolken, ofwel tot achter de horizon, ofwel in 't donker. Er gaat dan een grote vlam in de lucht en die vlam verandert in een ster. Is dat een bewijs dat ze rond de aarde vliegen of dat ze op de maan zijn geweest?»

«En dat kost dus miljarden zogezegd om naar de maan te gaan. En je kan bewijzen dat het bedrog is, dus die mensen hebben miljarden ter beschikking om wat dan ook uit te halen.»
Veto: Op die manier kan je de oorlog in Vietnam even goed ontkennen.
Peeters: «Nee, nee, ik heb gesproken met Vietnamezen die hier geadopteerd zijn en die bevestigen dat al die napalmbommen en die vlammenzee echt zijn. En wanneer was de Vietnamoorlog? Dat was in 1969. Dus op het moment dat de Amerikanen bezig waren hun geld te verkwisten in Vietnam hebben ze gezegd: 'there's man on the moon'. Hebt ge ooit de film 'Apocalypse now' gezien? In die film, die een verwijzing is naar de apokalyps van het kristendom, komt de hoofdrolspeler (Martin Sheen) op zeker ogenblik bij de man die beweert dat hij God is (Marlon Brando). En dan ontstaat een merkwaardig gesprek over ruimtevaart en hij zegt ' you can't travel in space'. En wat wil dat zeggen? »
Veto: Je kan niet in de ruimte reizen.
Peeters: «You can travel in space, wat wil dat zeggen? »
Veto: Jamaar wat is het nu, you can of you can't?
Peeters: «Ah voilà, dat is de vraag. Ik heb die film gezien op de Nederlandse TV en daar hebben ze vertaald "je kunt niet reizen in de ruimte" en ik heb die film gezien op de BRTN en dan was het "je kunt wèl reizen in de ruimte." Ik heb dan geprobeerd om te horen wat hij zegt en je kan er niet aan uit of dat hij een t zegt of niet.»

Koning

Veto: Hoelang ben jij daar nu al mee bezig?
Peeters: «Ik ben daar twee jaar geleden mee begonnen. Ik heb dus gekozen voor Leuven als aktieterrein omdat 'Leuven' heel dicht bij 'leugen' ligt. Dat is maar een letter verschil, hé?»
Veto: In de afgelopen twee jaar heb jij ook een aantal pamfletten verspreid om zogenaamde 'tekens' uit te leggen en komplotten bloot te leggen. Wij hebben er zelf ook eentje gevonden. Die grote kettingbotsingen de jongste weken, waar hebben die plaatsgevonden?
Peeters: «Wel je had er eentje in Nazareth, waar Jezus geboren is, en dan ...»
Veto: Hola, wacht eventjes, Nazareth,... Nasa...red...
Peeters: «Godverdoeme, hahahaha, miljaar, maar godverdomme! Maar dat is geniaal wat gij zegt. Dus heel die Nasa is opgezet als symbool van Nazareth, godverdomme ja, godmiljaar! (komt langzaam terug bij) Wacht eventjes, zijn jullie nu ernstig verder of niet of ben je aan het zeggen dat ik te ver ga?»
Veto: Ik zou het niet weten, maar iedereen heeft indertijd de maanlanding toch samen met de eindoverwinning van Eddy Merckx in de ronde van Frankrijk op televisie gezien?
Peeters: «Wacht ik zal 'ns iets vertellen over mijzelf. Ik was toen...(twijfelt)...ik was toen nog niet zo oud als nu. Ik heb toen gedacht, als Eddy Merckx na dertig jaar zonder Belgische eindoverwinning echt de tour kan winnen, dan zal de maanlanding ook wel echt zijn. En omdat Eddy Merckx echt is en die mocht dan bij de koning komen en zo, dacht ik als dat echt is, zal de maanlanding ook wel echt zijn. Toen geloofde ik dat nog allemaal. Maar later heb ik die lezing van Roger Van Geen bijgewoond die zei: ''t is allemaal zever en jullie zullen binnen twintig jaar nog wel eens aan mij denken." En dat is blijven nazinderen.»

Copernicus

Veto: Gelooft u in God? U verwijst toch dikwijls naar Jezus.
Peeters: «Wat is God hé, wat bedoel je daarmee? Ik heb een katolieke opvoeding gehad waarin ik gekonfronteerd ben met de hemelvaart enzovoort. En op een zeker moment hebben ze alles overboord gegooid en hebben ze gezegd "de hemelvaart bestaat niet, want waar zit Jezus dan als hij in de hemel zit? Op welke wolk zit hij?" Omdat er vliegtuigen waren heeft men uiteindelijk moeten zeggen: "de hemelvaart was bedrog". En dan kwam die zever van "maar nu hebben we echte ruimtevaart" Ik heb dus meer geloof in hemelvaart omdat we er tenminste voor kunnen zorgen dat het hier een hemel op aarde wordt. Dat is een veel realistischer utopie dan te zeggen dat we op de maan staan.»
Veto: Stel nu eens dat de Nasa een geste doet en jou een voorstel doet om mee te gaan naar de maan, kwestie van je te overtuigen. Zou je dat aanbod aannemen?
Peeters: «Nee, nee waarschijnlijk laten ze dat ontploffen. In 1986 zijn er zeven astronauten gestorven. Er was één gewone lerares bij die niet behoorde tot de Nasa en die heette Christa. Ze hebben er dus gewoon een vrouwelijke Kristus van gemaakt.»
Veto: Vergeef het ons, maar soms kunnen we ons toch niet van de indruk ontdoen dat je ermee aan het zwanzen bent.
Peeters: «Ja, ja maar het probleem is dat ik dat van jullie ook denk! Ik ben niet iemand die met de mensen hun voeten speelt. Ik probeer altijd in eer en geweten de dingen die voor mij een absurde wereld zijn te zeggen. En natuurlijk is dat een probleem om dan nog geloofwaardig over te komen want de wereld waarin wij leven is absurd tot in een onvoorstelbare graad en dat komt door de technologie. De televisiemensen fantaseren er maar op los en die konstrueren beelden waarvan de kinderen van jongsafaan geloven dat het echt is.»

«Dat ruïneert mijn leven hé? (lachje) Ik spendeer ik-weet-niet-hoeveel geld aan dat spel. Het zou dus vrij idioot van mij zijn om dat enkel te doen om met de mensen hun voeten te spelen. Maar Copernicus heeft heel zijn leven gezeverd dat de zon stilstond en de aarde ronddraaide. Tweehonderd jaar nadien hebben ze de Franse revolutie gemaakt in funktie van Copernicus. Ik heb de ambitie om een soort Copernicus te zijn, dus binnen tweehonderd jaar gaan ze mij misschien zeggen dat ik gelijk had.»

Hemelvaart

Veto: Die rektor Roger Van Geen waarvan jij les hebt gekregen, heeft die nog andere mensen kunnen overtuigen?
Peeters: «Ja, ja, ik heb bijvoorbeeld gesproken met mensen van het VTK die zeggen dat mijn sijfers juist zijn. Je kan eksperimenteel maar vierduizend kilometer per uur halen. Maar om in de ruimte te geraken moet je 28.000 kilometer halen. En Dirk Frimout die zegt dat hij aan 28.000 kilometer rond de aarde vloog, dat kan dus niet. Ik heb het hem trouwens gevraagd op de boekenbeurs en hij heeft toen een bodyguard op mij afgestuurd.»

«Alle professoren van de VUB en de KU Leuven weten dat de maanlanding bedrog is. Ik geef honderdduizend frank aan iemand die één prof vind die zegt dat de maanlanding echt is gebeurd, of die bewijst dat je sneller kan dan vierduizend kilometer per uur, of die bewijst dat 28.000 kilometer per uur verkeerd is. Ik heb zelf gebeld met de professoren Silverans, Pitsi, Vandepitte, Van der Waeteren, Van der Veken en Gerlach (?). Alle zeven hebben ze de telefoon ingegooid, ofwel hebben ze gezegd "u hebt gelijk maar ik kan dat niet bevestigen aan de telefoon." Professor Van der Veken, dat is wel geen eksakte wetenschapper maar een man van filosofie, heeft er zelfs een schep bovenop gedaan. Hij heeft mij gezegd: "Er zijn meer bewijzen voor de hemelvaart van Jezus dan voor de ruimtevaart tot op de maan".»
Tom Michielsen
Tijl Vanbrabant

"Ik heb de ambitie een soort Copernicus te zijn"
Inhoud