Woorden-schat tijdens Jazz 'n Words

Nog geen literair hoogstandje

16 December 2015
Artikel
Auteur(s): Emma Caeyers
Gesproken woord in combinatie met gemoedelijke jazzklanken. Dat is de sfeer die je vorige week kon opsnuiven op een avondje Jazz ‘n’ Words in de Leuvense Minnenpoort.

Op de koude woensdagavond vorige week stonden de deuren van 30 CC Minnenpoort wagenwijd open om iedereen warm te maken voor een sfeervolle avond Jazz ‘n’ Words. Die literaire avond is een initiatief van de Leuvense organisatie Urban Woorden.

Het woord urban doet denken aan de straatcultuur van rappende hiphopjongeren, deze interpretatie staat dan ook centraal op het open podium. Zowel Nederlands- als Engelstalige woordartiesten zoals Omar G, JEF en Monica Kamara brachten een zelfgeschreven fragment voor, begeleid door heerlijke jazzinstrumenten die een extra dimensie gaven aan hun woordenstroom.

VOETEN OP DE GROND

Hoewel de combinatie absoluut werkte, was de avond geen literair hoogstandje. Met teksten over van alles en nog wat kreeg je ook woorden als fuck naar je hoofd geslingerd, wat niet door iedereen geapprecieerd werd.

Ook ging de presentator van dienst wel heel improviserend te werk, wat zorgde voor een chaotische samenhang van de avond. Toch nog niet helemaal wat het moet zijn, maar een enorm inspirerende avond die je niet in de kou liet staan.

Want wat vooral opviel was de bemoedigende sfeer die je zowel in het publiek als op het podium kon voelen. Luisteraars werden op hun gemak gesteld door de betrokkenheid van het geheel. Iedereen zat gezellig dicht bij elkaar in een klein zaaltje, alsof je zelf deel uitmaakte van de performance, alsof je echt persoonlijk aangesproken werd.

En dat was het ook. De voorgebrachte verhalen waren niet bedoeld om de wereld te veranderen, maar om een persoonlijk obstakel of verlies kwijt te kunnen, te delen. Een innemend moment was bijvoorbeeld toen Monica een vriendin-zangeres bij op het podium riep, die haar triest verhaal in een melodie bracht: gewoon je ogen sluiten en puur genieten.

Eerder schreef Veto al over de hype rond poetry slam. De nieuwe vorm van performance dichtkunst is tegenwoordig bijzonder populair. Dat artikel vind je hier.