'Wereldwijd hebben 130 miljoen meisjes geen toegang tot onderwijs'

ONE wil druk uitoefenen op Europees beleid

14 maart 2017
Auteur(s): Gilles Michiels
In de nasleep van Internationale Vrouwendag wil de organisatie ONE aandacht vragen voor het onderwijs van meisjes in armoede. De Leuvense afdeling van ONE sprak vorige week in het Europees Parlement.

Wereldwijd hebben nog steeds 130 miljoen meisjes geen toegang tot onderwijs. Met die cijfers onder de arm wil de non-profitorganisatie duidelijk maken dat er een crisis gaande is.

Vorige week, in het kader van Internationale Vrouwendag, was de Leuvense vleugel van ONE aanwezig in het Europees Parlement. Dina Dahood, een doctoraatsstudente aan de KU Leuven, is Youth Ambassador en sprak er voor onder meer Mairead McGuinness, een Vice-President van het Europees Parlement, over de campagne ‘Girls Count’.

‘Meisjes zijn vaak het kwetsbaarste gedeelte van de samenleving’, legt Dahood uit. ‘Veel meisjes zijn verplicht om thuis te blijven en leren niet eens lezen. Kennis betekent nochtans macht.’

Dahood ziet onderwijs dan ook als een vorm van preventie. ‘Het geweld waarmee die meisjes in aanraking komen, is vaak ook intellectueel geweld. Je bent altijd bang van wat je niet kent of weet. Die angst kan weggaan als je kennis opdoet en met meer mensen in contact komt.’

Wegen op het beleid

Onderwijs is slechts één pijler in de ONE-campagne. ‘We bestrijden hoofdzakelijk de extreme armoede in Afrika en dat betekent ook het preventief aanpakken van ziektes, het verbeteren van de voeding en het bestrijden van corruptie.’ De aanpak van de non-profitorganisatie, die in 2004 door onder andere U2-zanger Bono werd opgericht, bestaat erin om druk uit te oefenen op beleidsmakers en een algemeen bewustzijn van wereldproblemen te vergroten.

De organisatie is dus politiek, maar niet politiek gekleurd. ONE-ambassadeurs noemen zichzelf ook wel ‘factivists’: ze zijn geen echte activisten maar vertrekken vanuit een rationeel feitenkader.

ONE-ambassadeurs noemen zichzelf ‘factivists’: ze zijn geen echte activisten maar vertrekken vanuit een rationeel feitenkader

Behalve van de Bill and Melinda Gates Foundation ontvangt de organisatie ook nauwelijks geld. ‘ONE is geen liefdadigheidsorganisatie, we ontvangen geen donaties’, zegt Dahood. ‘We lobbyen, ontmoeten parlementariërs en schrijven artikels. We willen op een beleid wegen door campagne te voeren en dat is moeilijker dan geld inzamelen. Het is ook een duurzame strategie: globale impact hebben op de lange termijn.’

Frappant: in België trekt ONE erg veel internationale vrijwilligers. In ons land wordt ONE vertegenwoordigd door mensen uit 27 verschillende landen.

De afdeling in Leuven heeft vier Youth Ambassadors. ‘Dat Leuven deelneemt, is in het bijzonder voor deze campagne belangrijk’, vindt Dahood, ‘want Leuven heeft per definitie met onderwijs te maken: ik denk dat iedereen zich hier bewust is van het belang ervan. Het zou fantastisch zijn als ook maar één van die 130 miljoen meisjes ooit in Leuven zou kunnen studeren.’

Wie aan de actie ‘Girls Count’ wil deelnemen, kan dat doen door op de website van de organisatie een foto of een video te plaatsen waarin een zelfgekozen cijfer tussen 0 en 130 miljoen centraal staat. Op die manier wil ONE stemmen verzamelen en het bewustzijn aanwakkeren over het ontstellend hoge aantal meisjes zonder onderwijs. Ook Youth Ambassador worden is mogelijk voor een Leuvense student. In januari 2018 kan iedereen zich inschrijven.