Voorbereidingen Interfacultair Theaterfestival van start

Generatiekloof speelt kringen parten

02 november 2015
Auteur(s): Heidi Van Rompuy
Prijzenbeest Katechetika neemt dit jaar niet deel aan het Interfacultair Theaterfestival (IFTf). Ook Psychopeda en Politika worstelen met een overgangsjaar.

Het is ondertussen al de twaalfde keer dat de kringtonelen in het voorjaar tegen elkaar zullen opnemen tijdens het Interfacultair Theaterfestival. De voorlopige teller staat op acht deelnemende kringen. “Al zijn wij nog niet honderd procent zeker,” vertelt Lotte Clinckemalie, cultuurverantwoordelijke van Chemika. “We hebben een toneelverantwoordelijke, maar zoeken nog acteurs.”

Opvallende afwezige dit jaar is Katechetika, die vorige editie met de prijzen voor Beste Stuk en Beste Regie aan de haal ging. "Katechetika kon al jaren rekenen op een vaste regisseur en een vaste ploeg acteurs,” zegt toneelverantwoordelijke Ella Deweerdt. “Nu zij gestopt zijn, zitten we in een overgangsjaar. Door het komende jaar verschillende toneelworkshops te organiseren, hopen we een nieuwe generatie klaar te stomen voor 2016-2017. De toneeltraditie mag niet verloren gaan.”

Katechetika is niet de enige kring die kampt met een generatiekloof. Ook Politika moet waarschijnlijk verstek laten gaan. “We zijn het momenteel nog aan het bekijken, maar binnen de oude garde is er weinig enthousiasme,” vertelt cultuurverantwoordelijke Stien Gabriëls. “We moeten dus op zoek naar een nieuwe wind. Ik zit deze week samen met de toneelverantwoordelijke van vorig jaar in de hoop een oplossing te vinden.”

Medica doet mee, en dat is nog maar de tweede keer

Bij Psychopeda is de knoop wel al definitief doorgehakt. Ook zij doen dit jaar niet mee. Te weinig tijd en te weinig enthousiasme, klinkt het bij het presidium van de Psychologische Kring.

Enkele namen minder dus op de affiche, al is er ook nieuw bloed. Medica doet mee, en dat is nog maar de tweede keer in de IFTf-geschiedenis. Na een eenmalige deelname in 2012, werd het opnieuw stil rond de medische kring.

Hoog tijd om daar verandering in te brengen, vindt toneelverantwoordelijke Maxim Hellyn: “Ik vond het erg jammer dat Medica niet meedeed aan het IFTf en nam daarom het initiatief om het kringtoneel opnieuw op te starten.”

OPENINGSAVOND

Ondertussen zit ook LOKO Cultuur niet stil. Er staan namelijk enkele veranderingen op til. “Eerst en vooral willen we de openingsavond openbaar maken,” deelt Cilia Gouwy, coördinator Cultuur van LOKO mee. “Tot nu toe was die enkel op uitnodiging, maar dat willen we veranderen.”

“We moeten op zoek naar een nieuwe wind”

Stien Gabriels, cultuurverantwoordelijke Politika

”We hebben namelijk het gevoel dat IFTf nog niet bekend genoeg is bij de studenten. Door de openingsavond open te stellen en iedereen de kans te geven naar de teasers te komen kijken, hopen we het evenement toegankelijker te maken.”

Toch blijkt niet iedereen onverdeeld enthousiast. Kenneth Schenning, regisseur bij Historia, is sceptisch: “Op zich is het goed dat de teasers nu een breder publiek bereiken. Die extra reclame is zeker mooi meegenomen. De receptie achteraf zou echter wel gesloten moeten blijven voor het publiek. Dat is principieel iets van de toneelkringen.”

Ook bij Babylon klinkt kritiek: “De openingsreceptie is het moment waarop de kringen elkaar leren kennen. Als je meer mensen betrekt, creëert dat een andere sfeer,” stelt toneelverantwoordelijke Leen Van Ende.

OPEN KOERS

Daarnaast wil LOKO Cultuur het komende jaar samenwerken met CampusToneel, het theatergezelschap van de KU Leuven voor studenten, personeel en alumni. “CampusToneel komt op de openingsavond hun stukken aan het publiek voorstellen. Daarnaast zullen ze aan de kringen een workshop techniek geven,” vertelt Gouwy. “Ze doen echter niet mee aan de competitie, dat zou niet eerlijk zijn aangezien zij meer middelen hebben dan de kringtonelen.”

”Het was ons initiatief om de banden met het IFTf aan te halen,” vertelt Sam Rijnders, artistiek leider van CampusToneel. "Met onze nieuwe ploeg willen we een meer open koers varen. Vroeger was CampusToneel iets te gesloten en niet echt bekend bij de gewone student."

Tot slot plant LOKO Cultuur ook een samenwerking met de internationale studenten in Leuven. Al botst de ploeg daar op een praktisch probleem. “Veel internationale studenten blijven maar een half jaar en dat maakt het niet gemakkelijk,” analyseert Gouwy. “Toch denk ik dat we genoeg enthousiastelingen zullen vinden voor een Engelstalig stuk.”

Het InterFacultair Theaterfestival is een initiatief van LOKO Cultuur in samenwerking met Dienst Cultuur van de KU Leuven, 30CC en Opendoek. Sinds het academiejaar 2003-2004 groepeert het IFTf de Leuvense kringtonelen in een vriendschappelijke competitie. Op de slotavond worden de Bovenste Planken uitgereikt, in verschillende categorieën zoals Beste Stuk, Beste mannelijke hoofdrol, Beste vrouwelijke bijrol etc. Ook Veto reikt jaarlijks een prijs uit.