Verandering van spijs doet eten?

Nieuwe conceptstore opent de deuren

12 December 2017
Artikel
Auteur(s): Rosalie Waelen
Sinds maandag 11 december is Leuven een restaurant rijker: Debacker, de eerste plek in België waar je uitsluitend flammekeuches kan eten.

Goed nieuws voor al wie de slaatjes van de Alma te duur vindt geworden, of de bakjes spaghetti van thuis helemaal beu is. Voortaan kan men in de Schrijnmakersstraat terecht voor een (niet zo) traditionele flammekeuche.

Wa-is-da?

“Een flammekeuche is een traditioneel gerecht uit de Elzas.” vertelt Jurgen Truyen, de eigenaar van restaurant Debacker. “Het is een uiterst fijn brooddeeg dat belegd wordt met room en verse kruiden en ingrediënten en dan krokant wordt afgebakken in de oven.” De originele flammekeuche wordt belegd met ui en spek, maar Debacker serveert negen varianten van het traditionele gerecht. Naast een variant met vlees of vis kan je ook kiezen uit verschillende vegetarische opties.

Wie bij belegd deeg uit de oven denkt aan pizza heeft het mis. “De basis van een pizza is tomatensaus” legt Truyen uit, “bovendien is het deeg van een flammekeuche veel lichter en dunner dan dat van een pizza”. Het gerecht is nu vooral nog bekend Zuid-Duitsland en Noord-Frankrijk, maar Truyen is vastberaden om het ook in België op de kaart te zetten.

Wie het beu is om altijd pizza te bestellen kan binnenkort eens kiezen voor flammenkeuche aan huis

Studentenprijsjes?

De Leuvense student gaat al eens graag een hapje eten buiten de deur. Maar de keuze aan restaurants is beperkt voor wie teert op een studentenbudget. De Muntstraat wordt door veel studenten dan ook liever gemeden (tenzij de ouders op bezoek zijn natuurlijk). Truyen gelooft dat Debacker een ideale plek is voor studenten, “Voor tien euro heb je al een flammekeuche, en die zijn behoorlijk groot!”.

Met de alma-prijzen zal de zaak niet kunnen concurreren, maar misschien wel met de vele pizzakoeriers in Leuven. Want wie het beu is om altijd maar een pizza te moeten bestellen kan binnenkort ook kiezen voor een vers geleverde flammekeuche.

Trend

Debacker is overigens niet het eerste restaurant in Leuven dat zich richt op één enkel concept. Zo opende er onlangs een pokébar in de Naamsestraat en serveert Jeroen Meus’ restaurant Würst al een paar jaar verschillende varianten op de klassieke hotdog . De wereldwijde trend van concept stores en restaurants lijkt dus eindelijk ook Leuven te hebben bereikt.