Studentennieuws uit Kazachstan, Nigeria en Venezuela

De Wereld Rond op zoek naar studentennieuws

13 maart 2017
Artikel
Auteur(s): Charlotte Lippens
De Wereld Rond brengt deze week studentennieuws uit Kazachstan, Nigeria en Venezuela.

Kazachstan - Donkere zijde van studentenwerving

In de westelijk gelegen Kazachse stad Atyrau werden ongeveer 100 etnisch Kazachse studenten, afkomstig uit China, door het Instituut van Olie en Gas aangeworven. Hierbij beloofde het Instituut een degelijk hoger onderwijs te bieden en tewerkstelling te realiseren na het voltooien van de studie, schrijft University World News. Omdat sommigen van hen verplicht waren een reis van 3000 kilometer te ondernemen, kregen zij bovendien gratis accommodatie aangeboden en een flinke korting op de studie.

Al dit moois bleek al snel een illusie te zijn. Sommige studenten belandden meteen in de lokale gevangenis omdat hun Kazachse visa niet in orde waren. Bovendien zijn de residenties zo koud dat ze geen koelkast nodig hebben om hun melk fris te houden, schreef een van de studenten.

'Onze residenties zijn zo koud dat ze onze melkflessen ook zonder koelkast fris houden'

Student bij het Kazachs Instituut van Olie en Gas

Verdere ontgoochelingen volgden toen de studenten verplicht werden economische of financiële vakken op te nemen, terwijl dit anders voorzien was. Die economische vaardigheden kunnen de studenten echter nog van dienst zijn bij hun schrijnende financiële situatie. De korting is opgeschort waardoor enkele studenten de mogelijkheid niet hebben om deel te nemen aan hun examens omdat ze er niet in slaagden hun rekeningen af te betalen.

Ondanks dit alles blijven de Chinese Kazachse studenten, waarvan er zo’n 1,5 miljoen leven in China volgens The Astana Times, optimistisch en hopen op een antwoord van de president.

Nigeria - Aanvallen en bedreigingen

Nigeriaanse academici roepen op tot terughoudendheid en meer investeringen in onderwijs en opleidingen. Dit doen ze in de nasleep van recente aanvallen door Nigeriaanse studenten op eigendommen van Zuid-Afrikaanse bedrijven in Abuja en bedreigingen gericht tegen Zuid-Afrikaanse staatsburgers. De studenten ondernamen deze acties als represaille voor de xenofobische uitbarstingen in Gauteng, Zuid-Afrika. Dat schreef de Nigeriaanse professor Tunde Fatunde op 1 maart in University World News.

Pressreader rapporteerde op 17 februari reeds het escalerende geweld dat vooral broedde in Rosettenville en Phomolong. Bewoners van Rosettenville staken 12 gebouwen in brand die ze aanschouwden als Nigeriaanse drugshandelbroeihaarden en bordelen. De Nigerianen zien die handelingen als een uiting van xenofobie.

‘Vind de droom van Nelson Mandela opnieuw uit'

Nigeriaanse professoren

Onderwijzers aan de Nigeriaanse universiteit sporen de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma en zijn administratie aan de droom van Nelson Mandela opnieuw uit te vinden en het jaarlijkse budget voor onderwijs en beroepsopleiding op te krikken. Ze willen dat er zo aan zij die betrokken waren bij de aanvallen de mogelijkheid wordt gegeven nieuwe kennis en vaardigheden te vergaren. Dat zijn twee belangrijke ingrediënten voor zelfontplooiing, aldus de onderwijzers.

Venezuela - Veroordeelde professor

Professor Santiago Guevara van de universiteit van Carabobo in Venezuela is gedetineerd in schijnbare vergelding voor opiniestukken die hij recent had geschreven in een Spaanse krant. Op 23 februari was de professor beschuldigd van een reeks van misdaden met betrekking tot nationale veiligheid, rapporteerde Scholars at Risk Network.

De professor is een 65-jarige econoom die zich al reeds 42 jaar focust op economische ontwikkeling en voorspellingen. Zijn collega’s beweren dat zijn arrestatie het gevolg is van de professors commentaar op de economische omstandigheden en de politieke onrust in Venezuela.

Het Scholars at Risk Network, dat haar informatie uit Venezolaanse kranten haalde, is bezorgd over de toekomst van het recht tot academische vrijheid en vrijheid van expressie en diende recent een aanvraag in, gericht aan de Venezolaanse regering, om de beschuldigingen tegen de professor kwijt te schelden.

Lees hier meer over de situatie in Venezuela.

Studentennieuws die verder reikt dan de West-Europese media. Waag je op het globale studententoneel en speel mee!