Studentennieuws uit Kameroen, Marokko en Pakistan

De Wereld Rond op zoek naar studentennieuws

15 mei 2017
Artikel
Auteur(s): Simon Thys
De Wereld Rond brengt deze week studentennieuws uit Kameroen, Marokko en Pakistan.

Kameroen - Dodelijke protesten

Sinds oktober gaan leerkrachten en studenten niet meer naar school. Advocaten, leerkrachten en studenten staken en protesteren in Zuidwest- en Noordwest-Kameroen tegen het gebruik van Frans in rechtszalen en scholen, en de tewerkstelling van mensen in rechtszalen die de Britse gemeenschappelijke wetgeving niet verstaan. In het zuidwesten en noordwesten bevinden zich namelijk de Engelssprekende provincies.

Er zijn minstens twee, vermoedelijk vier, mensen gestorven tijdens protesten in de noordwesterse stad Bamenda. De Kameroense overheid ontkent het buitensporige geweld van het leger en de politie.

Naast het gewelddadige optreden tegen demonstranten is ook het internet al drie maanden afgesloten in de regio’s. De VN heeft in februari de overheid opgeroepen om het internet te herstellen, zonder weinig resultaat momenteel.

Lees meer: http://www.newsweek.com/english-cameroon-strike-58...

https://www.amnesty.org/en/latest/news/2016/12/cameroon-excessive-force-that-led-to-deaths-of-protesters-must-be-urgently-investigated/

Marokko - 'Sex for marks'

Studenten aan de Abdelmalek Essaâdi universiteit vragen onderzoek naar de aantijgingen tegen een professor die vrouwelijke studenten hoge punten heeft beloofd in ruil voor seksuele handelingen.

De aantijgingen kwamen op 27 april aan het licht wanneer een student een Facebookpagina aanmaakte waarop hij conversaties en foto’s publiceerde met de vermeende professor. De man zou een groep studentes hebben verzocht om seks met hem te hebben in ruil voor hoge punten voor wiskunde.

De Nationale Unie van Marokkaanse Studenten van de faculteit Wetenschappen in Tetouan riep op 28 april op tot een dringend onderzoek. In het statement stelde de unie dat het schandaal ‘tegen het principe ingaat van gelijke kansen en campusethiek' en 'de reputatie van de faculteit schaadt en de geloofwaardigheid van universitaire studies.’ Op dezelfde dag protesteerden de studenten aan de faculteit.

Het sex for marks-schandaal brengt de bezorgdheden opnieuw naar boven rond seksuele intimidatie aan Marokkaanse universiteiten.

Lees meer: https://www.moroccoworldnews.com/2014/02/121854/sexual-harassment-in-moroccan-universities-the-open-secret/

http://www.universityworldnews.com/article.php?story=20170503064735860

Pakistan - HRW roept op om scholen te beschermen

In april benoemde de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Malala Yousafzai, de 19-jarige Pakistaanse Nobelprijs winnaar voor de Vrede, tot een VN Messenger of Peace om onderwijs voor meisjes te promoten.

Human Rights Watch (HRW) steunt dit en roept de Pakistaanse overheid op om scholen te beschermen. Scholen en universiteiten zijn in Pakistan vaak het doelwit van terroristische aanslagen als symbolen van de overheid. Daarnaast willen ze zo ook uitsluiting bevorderen omdat er geen schoolgang meer is.

Volgens de Global Terrorism Database waren er 867 aanvallen op onderwijsinstellingen in Pakistan tussen 2007 en 2015. Dat resulteerde in 392 doden en 724 gewonden.

Lees meer: https://www.hrw.org/news/2017/04/11/pakistan-should-protect-students-militant-attacks