Studentennieuws uit het Verenigd Koninkrijk, Iran en Ethiopië

De Wereld Rond op zoek naar studentennieuws

10 februari 2017
Artikel
Auteur(s): Simon Thys
De Wereld Rond brengt deze week studentennieuws uit het Verenigd Koninkrijk, Iran en Ethiopië.

Studenten protesteren tegen de overheid - Iran

Op 6 december - de dag voor Student Day in Iran - trokken studenten over heel Iran de straten op om te protesteren tegen het regime, dat meldt The National Council of Resistance of Iran (NCRI). Ze scandeerden slogans als: ‘Politieke gevangenen moeten bevrijd worden’ en ‘Studenten sterven, maar aanvaarden geen vernedering.’ Naast de motieven die gericht zijn tegen het regime, demonstreerden de studenten ook tegen de problemen in het onderwijs. Eerder in oktober aan de Khajeh Nasir University in Teheran gingen studenten in hongerstaking om te protesteren tegen de hoge inschrijvingskosten, maar ook voor het verbeteren van de huidige omstandigheden voor studenten, zoals de slechte staat van hun kamers.

Daarnaast is er ook nog de problematiek die Baha’i studenten uitsluit aan universiteiten. In augustus 2016 kregen 129 Baha’i studenten te horen dat hun universitaire documenten ‘incompleet’ waren, al konden ze zich registeren en dus starten aan het nieuwe jaar. In december kregen ze dan te horen dat hun lessenpakket geschrapt was. De Iraanse overheid kent geen vrijheid van geloof voor Baha’is en discrimineert hen. Het Baha’i geloof is een monotheïstische religie die zich focust op de spirituele eenheid van de mensheid.

Studenten willen minder dode blanke mannen - Verenigd Koninkrijk

Studenten aan de Londense School of Oriental and African Studies (SOAS) willen minder westerse filosofen en pleiten voor een dekolonisering van de universiteit. ‘We geloven dat SOAS het voortouw moet nemen bij zulke vraagstukken gezien haar unieke geschiedenis op het Britse kolonialisme’, staat er in de Educational Priorities voor 2017 van de universiteit.

Als er nog westerse filosofen aan bod komen tijdens de lessen, dan zullen ze voornamelijk betrekking hebben tot de koloniale context. Deborah Gabriel van de Black British Academics stelt dat de huidige leerstof te ‘eurocentrisch’ is.

Lees verder:

http://www.volkskrant.nl/buitenland/londense-studenten-minder-westerse-filosofen-graag~a4445891/?utm_source=twitter&utm_medium=social&utm_campaign=shared%20content&utm_content=free

http://www.aljazeera.com/news/2017/01/uk-students-...

http://www.weeklystandard.com/students-want-already-diverse-curricula-de-colonized-at-university-of-london/article/2006205

Ethiopische professor gearresteerd - Ethiopië

Op 1 december keerde de Ethiopische professor en politicus Merera Gudina terug uit Brussel waar hij in het Europees parlement sprak over de huidige situatie en schendingen van mensenrechten in Ethiopië. Bij zijn terugkomst werd hij opgepakt omdat hij Ethiopiës regels van de noodtoestand zou overschreden hebben door contact te hebben met ‘terreur’- en ‘anti-vrede’-groepen, volgens de staatsmedia.

Merera is de voorzitter van de belangrijke oppositiepartij Oromo Federalist Congress (OFC). Hij heeft de arrestaties van honderden mensen van de Oromo en Amhara, etnische groepen die de leiding namen bij de protesten tegen de overheid, veroordeeld. De mensen uit de Oromo en Amhara regio klagen de politieke en economische marginalisatie van Ethiopië aan.

Lees hier meer over de situatie in Ethiopië in een interview met Peter Verlinden.

Lees verder:

https://www.scholarsatrisk.org/2016/12/ethiopian-scholar-arrested-following-human-rights-meeting/

http://www.bbc.com/news/world-africa-38169256

http://www.ethiopianembassy.be/en/2016/12/20/clarifications-about-the-arrest-of-dr-merera-gudina/