Rector uit bezorgdheid om Brexit

Vlaamse universiteiten waarschuwen voor 'No Deal' in open brief

13 januari 2019
Auteur(s): Daan Delespaul
In een open brief uiten de rectoren van de vijf Vlaamse universiteiten hun bezorgdheid over het nakende Britse vertrek uit de EU. Een harde Brexit zou een einde maken aan de academische samenwerking.

Politieke sadisten kunnen zich weer aan een weekje spanning verwachten. Komende dinsdag stemt het Britse parlement over het Withdrawal Agreement, het brexitakkoord dat de bibberende Theresa May na maanden van overleg met de EU uit de brand heeft kunnen slepen. De Britse politiek is voorlopig niet bepaald enthousiast over dat akkoord en zelfs de grootste optimisten binnen de Conservatieve partij verwachten een nederlaag. Hoewel haast niemand ervoor staat te springen, lijkt het Verenigd Koninkrijk zo naar naar een 'No Deal'-scenario te struikelen.

Daarmee beginnen ook de alarmbellen in de Vlaamse rectoraten steeds luider te loeien, onze universiteiten hebben immers sterke banden met de prestigieuze Britse instellingen. De KU Leuven in het bijzonder betrekt bij driekwart van haar projecten Britse onderzoekers en deze zouden zonder brexitakkoord problemen kennen met hun financiering. Vooral voor de natuurwetenschappen zijn deze samenwerkingen van belang. Rond de 61% van de Vlaamse publicaties in die sector komen voort uit samenwerkingsverbanden met de Britten.

Lees ook: Brexit from a Brit: Behind and Beyond

De rectoren roepen de Belgische overheden daarom op 'tot grote waakzaamheid bij de vormgeving van het toekomstige partnerschap met het VK, welke vorm dit ook mag aannemen'. De universiteiten waarschuwen daarbij in het bijzonder voor nieuwe barrières die 'nefast zijn voor het excellentieniveau van de Britse en de Vlaamse universiteiten' en 'de aantrekkingskracht van Europa als preferentiële kennispartner verminderen'.

De KU Leuven in het bijzonder betrekt bij driekwart van haar projecten Britse onderzoekers en deze zouden zonder Brexit-akkoord problemen kennen met hun financiering

Maar ook studenten dreigen heel wat nadelen te ondervinden van de Brexit. Vlaams minister-president Geert Bourgeois waarschuwde afgelopen week nog dat hun toegang tot de Britse universiteiten, bijvoorbeeld via Erasmus, zwaar belemmerd zou kunnen worden. Momenteel studeren 581 Vlaamse studenten in het Verenigd Koninkrijk. Wat er met hen zou gebeuren na een Brits vertrek uit de Unie is nog niet duidelijk. Hetzelfde geldt voor de 230 Britse studenten hier.

De universiteiten roepen onze regeringen alvast op om actie te ondernemen: 'Als universiteiten vragen we de federale en de Vlaamse regering om het voortouw te nemen bij het vrijwaren van de bestaande financieringsmechanismen voor academische samenwerking of, als dit om welke reden dan ook niet tot de mogelijkheden behoort, te voorzien in volwaardige alternatieve mechanismen. Het zou voor alle betrokken partijen een drama zijn als de Britten niet alleen de EU verlaten, maar ook Europa.'