Recensie IFTF: Historia

14 maart 2016
Recensie
Auteur(s): Hanne Van Espen
Historia bijt ook dit jaar de spits af van het Interfacultair Theaterfestival. "De Lijst Tim" haalt alles uit de kast, maar weet toch niet te overtuigen.

Met een stevige handdruk en een “Bedankt voor uw steun” verwelkomt Tim, de pas verkozen premier, de toeschouwers. Net ervoor ontvingen we nog een stembiljet voor “De Lijst Tim”. Historia speelt dit stuk, een bewerking van Shakespeares Timon van Athene, voor het Interfacultair Theaterfestival (IFTf) 2016.

De populistische Tim pleit ervoor het bestuur van gezondheidszorg, onderwijs en veiligheid bij die mensen te leggen die er echt iets van kennen. Het discours van zijn populistische (extreem-)rechtse partij - “Hij heeft toch nooit gezegd alle allochtonen buiten? Hij heeft alleen gezegd dat ze niet meer bínnen mogen” – die voor de "kracht van verandering" pleit, klinkt akelig bekend.

Een aantal steenrijke ondernemers besluit hem te steunen in zijn campagne om zo de politieke macht naar zich toe te trekken. Tims scheefhangende das tijdens zijn overwinningsspeech kondigt het verval dat hem wacht al aan.

Daarnaast lijkt het alsof hij net uit de kleren is gegaan voor een stomende vrijpartij met een jonge kerel. Tim steekt zijn voorkeur voor dark rooms, lullen en geschoren ballen namelijk niet onder stoelen of banken. Want Tim is Pim, Pim Fortuyn, de flamboyante Nederlandse politicus die in 2002 vermoord werd.

Hakadans

Heel snel wordt duidelijk dat Tims verval onafwendbaar is. De ondernemers maken ruzie en het geld is op. Dat ook de drank op is, maakt het allemaal nog erger. Iedereen liegt en bedriegt en omzeilt zo veel mogelijk wetten om zo veel mogelijk geld binnen te rijven. Winst is al wat telt. Als je door een lul in een kut te steken je informatie met voorkennis kan verkopen en zo de beurscrash kan omzeilen, doe je dat, en denk je ondertussen aan dollartekens.

Tim is Pim Fortuyn, de flamboyante Nederlandse politicus die in 2002 vermoord werd

Dat alles eist wel zijn tol. Regelmatig keert een soort Hakadans terug, als het stevige kloppen van een hart op zoek naar liefde. De personages schreeuwen het uit: “Hou van mij!” Ze worden echter door iedereen, en vooral door elkaar, verguisd. Dit is een liefdeloze wereld.

“Nu snap ik er helemaal niets meer van!” roept een van de personages regelmatig uit. Als kijker snap je het ook niet echt. Het eerste deel lijkt het einde, maar dan volgt plots de pauze. Waar gaat dit over? Ook de slechte verstaanbaarheid van de Hollands getinte tekst draagt hiertoe bij. Regelmatig begrijp je een hele zin niet. Jammer, want de vele monologen en vooral de dialogen worden knap geacteerd.

Strakke regie

Een doordachte, strakke regie maakt dat alle personages de hele tijd aanwezig op het podium staan. De livemuziek, het decor van witte tafels en de uitgedachte kledij per personage zorgen voor een mooie enscenering. Het bloed dat aan de handen van de ondernemers hangt, komt op rituele wijze op hun gezicht terecht. De acteurs tonen durf, gaan in elkaars intimate zone staan en gebruiken alle mogelijke stemvolumes om toon te geven aan hun onmacht. Sommige personages schreeuwen het publiek stil.

Helaas maken vele goede elementen nog geen goed stuk. Heeft Historia te hoog gemikt dit jaar? Of hebben we de personages gewoon niet goed begrepen? Alle inspanningen van Historia Toneel ten spijt, overtuigt De Lijst Tim niet.

Helaas maken vele goede elementen nog geen goed stuk

Kring: Historia
Stuk: De Lijst Tim
Acteurs: Tuur Decaluwe, Julie Anthonis, Arnaut Van Vlierden, Emilie Pieters, Maarten Vrenken, Anouk Decavele, Victor Van Driessche, Thibo Van Ermengem, Joris Buyens, Flavie Lindemans, Gitte Samoy, Jade Stappaerts, Dante Vanhamel