Opvallend aan Leuven: de studentenstad door een internationale bril

'Condoomautomaten op straat vind ik grappig om zien'

17 oktober 2016
Artikel
Auteur(s): Jente Van Lindt
Wat voor ons alledaags en triviaal lijkt, is dat niet voor studenten uit de rest van de wereld. Zij verbazen zich geregeld over het (studenten)leven in Leuven.

Hoewel heel wat zaken vanzelfsprekend lijken in Leuven, zijn ze dat niet voor internationale studenten. Elke dag stoten zij op nieuwe verrassingen. Van condoomautomaten op straat tot gesloten supermarkten op zondag: tien opvallende dingen in het Leuvense door de ogen van buitenlandse studenten.

1. Behulpzame Leuvenaars

Gevraagd naar bijzonderheden in Leuven antwoordt Efrem Berme, een student uit Ethiopië, meteen dat Leuvenaars 'really nice' zijn. Vooral het behulpzame karakter van studenten en inwoners vindt hij aangenaam. 'Iedereen probeert je echt te helpen', klinkt het.

2. Zondag sluitingsdag

Efrem Berme verwondert zich eveneens over de gesloten supermarkten op zondag. 'In mijn land is op zondag alles open, want iedereen werkt op de andere dagen. Op zondag is het hier zo leeg', zucht hij.

3. Stoet der trolleys

Elk weekend naar huis gaan is voor velen in Leuven een normaal ritueel. Buitenlandse studenten blijven zich echter verwonderen over dit fenomeen. 'Ik vind het erg grappig dat op vrijdagnamiddag iedereen hier met een trolley over straat loopt', deelt Sherzat Ablimit uit China mee.

4. Doodse weekends

De exodus op vrijdag zorgt ervoor dat Leuven in het weekend veel minder bruist dan in de week. In Leuven gaat men uit op donderdag, maar voor buitenlanders is dat de omgekeerde wereld. Sherzat vraagt zich dan ook schaterend af 'hoe studenten op vrijdagmorgen in de les geraken'.

5. Kinderkoppen

De doorsnee student merkt het waarschijnlijk niet eens, maar Chinese studenten valt het wel op: Leuven ligt vol met kasseien. Blijkbaar is dat voor hen toch even wennen. En kopen ze speciaal stevig schoeisel om die kasseien te verteren.

'Hoe geraken studenten op vrijdagmorgen in de les?'

Sherzat Ablimit, student uit China

6. Studentengericht

Camille Kakana uit Burundi is dan weer onder de indruk van andere dingen. 'De vele faciliteiten voor studenten zijn opvallend', klinkt het, 'zoals de fakbars, de sportruimtes en de psychologische begeleiding waarop je een beroep kan doen.'

7. Vive le Vélo

Het massale gebruik van de fiets is frappant volgens Juan Maass, die uit Chili afkomstig is en economie studeert. De veiligheid van de fietsers meent hij voldoende gegarandeerd. 'In vergelijking met Nederland kan het beter, maar vergeleken met Zuid-Amerikaanse, Spaanse of Italiaanse steden is het hier echt veilig.'

8. Condooms

Misschien wel het meest opvallende item in deze lijst: condoomautomaten. 'Ik vind dat echt grappig om die op straat te zien', licht Haurem Hussein uit Duitsland toe. 'Bij ons vind je die alleen in supermarkten.'

9. Mondelinge examens

Cansu Uzel, een studente antropologie uit Turkije, weet te vertellen dat de examens in Turkije veel vaker schriftelijk zijn. Het is dan wel zo dat er daar veel vaker presentaties zijn doorheen het semester dan in Leuven. Dat maakt het verschil in wezen dan weer niet zo groot.

10. Sterk bier

Deze Belgische specialiteit kan moeilijk ontbreken. Naast de grote variëteiten aan bieren valt tevens de sterke alcoholgraad op. Juan Maass: 'Voor ik naar België kwam had ik nog nooit een bier van 12 graden geproefd.'