Op het studentencongres: lijntjes op je cv cashen

"Met honderd deelnemers zitten we aan ons plafond"

09 mei 2016
Een honderdtal vrijwilligers uit kringen en andere verenigingen bezochten vorige week het studentencongres van LOKO. De infosessies werden goed onthaald, het slotdebat trok nauwelijks volk.

Elk jaar organiseert de Leuvense Overkoepelende Kringenorganisatie LOKO haar Studentencongres, een dag vol workshops en discussiemomenten voor student-vrijwilligers. “Vroeger was het vooral bedoeld voor mensen uit de kringen, maar sinds een paar jaar proberen we alle vrijwilligers aan te spreken,” zegt Niels Decoster, stafmedewerker Vorming van LOKO.

Zelf schuiven we aan bij de workshop rond een positief klimaat door Jochen van de Pedagogische kring. De deelnemers wisselen actief tips uit. De Landbouwkring (LBK) legt de nadruk op het vrijwillig engagement, terwijl Vlaams Technische Kring (VTK) erop hamert dat je geïnteresseerd bent in vrijwilligers en hun persoonlijke achtergrond.

Twee van onze groepsgenoten, Koen en Victor zijn niet zo enthousiast over de workshop. Over de sessie rond onderhandelen zijn ze wel meer dan te spreken: “We weten nu bijvoorbeeld dat je altijd best met twee naar een onderhandeling trekt.”

"We weten nu dat je altijd best met twee naar een onderhandeling trekt"

Koen en Victor, presidiumleden Historia

Ideeënbox

Ook Silke Kerstens, secretaris-elect van LBK, is tevreden over het congres. “Je komt samen met andere kringen. Wij zorgen er wel voor dat de opkomende en huidige ploegen nauw contact houden, maar echt nieuwe ideeën ontstaan op plaatsen als hier.” Vooral de online ideeënbox vond ze een geslaagd idee.

Een paar uur later trekken we naar een andere workshop. Deze keer is de Vlaamse Vereniging voor Studenten (VVS) gastheer voor een uurtje rond het beleidsplan en de jaarplanning. Meteen krijgen we er een paar in de handen geduwd, van een beduimeld A4’tje tot iets dikkere exemplaren met een fancy lay-out.

Conclusie na wat brainstormen? Het ideale beleidsplan is goed gestructureerd, bevat realistische doelen en voor de rest niet te veel tierlantijntjes. “Leuk en interessant,” klinkt het van de deelnemers, “maar wat meer informatie over hoe je jaar in te delen had mooi geweest.”

"Niet iedereen is even fel bezig met het volgende werkingsjaar"

Niels Decoster, stafmedewerker Vorming LOKO

Van het honderdtal deelnemers dat present tekende op de workshops, bleven er een pauze en een paar broodjes later maar elf over op het slotdebat. Zij mochten hun vragen rond studenten en engagement afvuren op vicerector Studentenbeleid Rik Gosselink, zijn projectmedewerker Lieze Steensels, Jens Warrie van Universitaire Parochie (UP), coördinator van het buddyproject Mohamed Ridouani en Wim Fyen van ondernemersplatform LCIE.

Al snel stellen de debaters het publiek gerust: de jeugd van tegenwoordig is nog steeds geëngageerd, maar anders dan vroeger. “Jongeren willen zich gerichter inzetten, meer projectmatig en voelen waar ze mee bezig zijn,” stelt Ridouani vast.

Steensels krijgt een aantal vragen over het portfolio dat de KU Leuven binnenkort wil invoeren (zie Veto 4222). Het zou jongeren vrijwilligerswerk doen uitoefenen, puur om hun cv bij te spijkeren. Warrie is formeel: “Wie enkel een lijntje op zijn cv wil cashen, is niet op zijn plaats als vrijwilliger bij UP.”

Niels Decoster kijkt op het debat, ondanks de bescheiden opkomst, tevreden terug. “We trekken steeds meer alle verenigingen aan,” klinkt het, “niet alleen de kringen. Met honderd deelnemers zitten we aan hetzelfde aantal als vorig jaar en ook een beetje aan ons plafond. Het blijft een lesdag en nog niet iedereen is al zo fel bezig met het volgende werkingsjaar.”