Mei is biermaand in Leuven

"Bier is in heel de wereld innovatie"

25 April 2016
Artikel
Auteur(s): Josje Kerkhoven
De volgende weken organiseert de stad Leuven een heuse biermaand. Met allerlei activiteiten zet men het schuimend gerstenat nog nét iets hoger op de Leuvense agenda.

Tussen 22 april en 22 mei is het nog iets meer bier boven in Leuven dan normaal al het geval is. Voor de eerste keer staat een hele maand in het teken van bier, terwijl dat voordien een weekend was.

Dat Leuven al een bierstad is, maakt voor Leuvens toerismeschepen Dirk Vansina (CD&V) de biermaand niet minder relevant. “Je moet stadsmarketing voeren op de elementen waar je al op bekend bent. Voor ons is dat langs de ene kant kennis en innovatie en langs de andere kant bier.”

Vorige week vonden al enkele activiteiten plaats. Zo hield Jurgen Bollion, thuisbrouwer en uitbater van het M-café, afgelopen weekend al een brouwdemonstratie. “In Leuven wordt op verschillende niveaus al heel veel gedaan rond bieren. Leuven Leisure organiseert architectuurwandelingen met proevertjes tussendoor en er zijn speciaalzaken die zich op bieren richten.”

De biermaand startte pas echt met het Zythos bierfestival afgelopen weekend. “Elk jaar lokt dat gemakkelijk 10.000 bezoekers,” zegt Vansina. “Ook dit weekend zaten alle hotels in Leuven vol.” Verderop in de biermaand besteden enkele Leuvense restaurants extra aandacht aan bier en kan je een van de Leuvense brouwerijen bezoeken.

"We zijn het bierland, maar de Belg drinkt heel traditioneel"

Marc Andries, brouwerij De Vlier

Innovatie

Een ander opvallend evenement in de waaier aan activiteiten is het Leuven Innovation Beer Festival in de Hoorn. Organisator André Janssens, ook eigenaar van brouwerij Hof ten Dormaal, wil tonen hoe er in heel de wereld anders wordt gedacht over bier brouwen.

“Bier is in heel de wereld innovatie,” zegt Janssens. “Vooral in de Verenigde Staten, maar ook in Italië, Spanje en Nederland zijn jonge mensen ermee bezig. Hier is het soms nog heel traditioneel.”

Toch komen ook in Leuven steeds meer brouwers creatief uit de hoek. Marc Andries, eigenaar van brouwerij De Vlier, wijst tijdens zijn eigen proeverij in het M-café op de invloed van bio-ingenieur Freddy Delvaux (KU Leuven). “Vanuit zijn brouwerij wordt veel onderzoek gedaan. Het innovatieve is er dus wel, maar de biermaand is sowieso belangrijk in België om de speciale bieren op de kaart te zetten,” weet Andries. “We zijn het bierland, maar de Belg drinkt heel traditioneel.”

"Alle hotels in Leuven zitten vol"

Dirk Vansina, schepen van Toerisme Leuven

Meer weten? Het volledige programma van Leuven Biermaand vind je hier.