Leuven toont het beste van de foute film

Belgian Trash Film Night in Cinema Zed

15 April 2016
Auteur(s): Heidi Van Rompuy
Op 19 april vindt in Cinema ZED de Belgian Trash Film Night plaats. Met dat initiatief willen vijf studenten Culturele Studies de vaderlandse undergroundcinema in de kijker zetten.

Trash is een sterk onderbelicht filmgenre: het krijgt zelden aandacht in de media en wordt in de meeste cinemacomplexen zelden vertoond. Het gratuite geweld, het ostentatieve naakt en de vaak ridicule plots kunnen een verklaring zijn. Weinigen weten echter dat de meest geëxporteerde Belgische film ooit, The Afterman, een trashfilm is. Onze walgelijkste films worden ver buiten de landsgrenzen bekeken en besproken.

Vijf studenten Culturele Studies aan de KU Leuven willen de Belgische trash van de vuilbak naar de cinemazaal loodsen. Drie films moeten de diversiteit van het genre benadrukken. Zo gaat The Miracle of Life over een levende placenta die opgroeit in een gewelddadige mensenwereld. Rabid Grannies houdt het dan weer op twee oude vrouwen die in kannibalen veranderen. Het sluitstuk is de onderschatte cultklassieker Marquis, een satirische biografie van Marquis de Sade, vertolkt door kleipoppen.

Centraal in de Belgian Trash Film Night staat een paneldiscussie over wat het trashgenre precies kan zijn. In het panel zitten de beruchte trashfilmpaus Johan Vandewoestijne en Gino Van Hecke, de oprichter van Belgiës grootste cultlabel ZENO Pictures. De regisseur Harry Kümel en Yves Sondermeier en Joël Rabijns, de tandem achter The Miracle of Life, vervolledigen het panel. Moderator is Dany Deprez, de bezieler van Art Cinema OFFoff. Het panelgesprek is gratis. Tickets voor de filmvoorstellingen zijn te verkrijgen via Cinema Zed.

Tickets voor het event kan je winnen op onze Facebookpagina.

De link naar het Facebookevenement vind je hier