Internationale studenten zetten hun eerste stapjes op pedalen

Leren fietsen in Leuven

22 October 2016
Artikel
Auteur(s): Simon Thys
Kunnen fietsen lijkt voor de Leuvense student evident, maar dat is het niet altijd voor buitenlandse studenten. Fietslessen to the rescue!

De fietslessen worden georganiseerd door Mobiel21, een duurzame beweging voor mobiliteit. De organisatie zoekt de balans tussen sociale, ecologische en economische aspecten. Daarvoor organiseert ze allerhande projecten, waaronder fietslessen. Fietsen is een deel van de Belgische cultuur en voor velen vaak een vorm van zelfstandigheid, emancipatie en integratie.

Wekelijks zijn er lessen en deze weken staan ze in het kader van internationale studenten. Er zijn ook lessen voor vluchtelingen, voor gemigreerde mensen… ‘Buitenlanders hebben vaak geen fietscultuur zoals in België’, vertelt de gemoedelijke instructrice die zich vrijwillig inzet.

Onbestaande spieren

Op een grijze zaterdag komen de internationale studenten bij elkaar in de Redingenstraat. De lessen vinden plaats op de binnenkoer van een oud universiteitsgebouw, dat Mobiel21 van de KU Leuven mag gebruiken. Een verlaten en vervallen charmant gebouw, op de rolluiken staat ‘Existenz’ geschreven.

‘Ik heb nog last van spieren waarvan ik niet eens wist dat ze bestonden’

Ethiopische studente

Om 10 uur ’s ochtends komen er enkele studenten aangewaggeld, min of meer klaar voor hun tweede les: ‘Ik heb nog last van spieren waarvan ik niet eens wist dat ze bestonden’, klaagt een Ethiopische studente. ‘Dat is een week geleden?’ lacht de Portugees-Congolese studente die al wat kan fietsen. ‘Ik durf nog niet goed op straat te fietsen en daarom ben ik hier’, zegt ze.

Het niveau van de deelnemers verschilt wel wat. ‘Sommigen kunnen al fietsen maar hebben dat extra duwtje in de rug nodig, dat kunnen ze hier leren’, vertelt de instructrice joviaal.

Geen gewonden

Vervolgens komt er een Chileense studente die in Londen woonde, schuchter aangewandeld, net zoals velen. Komt dat door het druilerige weer of de spanning om op de fiets te kruipen? Toch springen er enkelen, zoals de Portugees-Congolese studente, onmiddellijk op hun fiets als de instructrice zegt dat ze mogen opwarmen. Anderen blijven nog rustig wachten en dokteren uit hoe ze hun helm vastklikken.

'Studenten leren snel bij'

Instructrice

‘Studenten leren snel bij. Bij andere lesgroepen gaat het soms iets moeizamer, maar vanaf les twee kan iedereen al een beetje fietsen', aldus de lesgever. ‘Het enige jammere is dat als ze een les overslaan het onmiddellijk twee weken geleden is dat ze hebben gefietst. Dan gaat het allemaal weer moeizamer.’

De lessen beginnen en de studenten slalommen tussen kegels, ook als ze recht moeten fietsen. Om jullie gerust te stellen: er zijn geen gewonden gevallen. Hoogstens eens een fiets die tegen de grond kletste zonder de bestuurder. Keep on rollin’.