International House maakt buitenlandse werknemers en onderzoekers wegwijs in Leuven

Iedereen thuis in Leuven

19 november 2016
Artikel
Door de universiteit en zijn spin-offs is Leuven een aantrekkingspool voor internationaal talent. Om deze werknemers en onderzoekers wegwijs te maken wordt het International House opgericht.

Op veertien oktober dit jaar publiceerde de Leuven Mindgate People-werkgroep de resultaten van een enquête die 1.264 internationale werknemers uit Leuven bevroeg. 69 procent daarvan beoordeelde de woon- en werksituatie als ‘goed’ tot ‘zeer goed’ en 71 procent zou zelfs een vriend of familielid aanraden om in Leuven te wonen.

Het minst tevreden waren de werknemers over hulp bij het zoeken naar een job voor de partner of een school voor de kinderen. Aangezien het welbevinden van de partner vaak een determinerende factor blijkt voor een langer of permanent verblijf in Leuven, is het aan het International House om hierop in te spelen.

Slim Leuven

Het International House kadert in het grotere plaatje van het Leuven Mindgate-project. Dat initiatief is erop gericht om de stad Leuven en haar omstreken te profileren als een kennisregio in het hart van Europa. De grote expertise van de Leuvense regio op het vlak van onder andere geneeskunde en de aanwezigheid van zowel een topuniversiteit als innovatieve bedrijven zoals Imec, dragen allemaal bij aan dit plaatje.

De uiteindelijke bedoeling van Leuven Mindgate is dan ook het aantrekkelijker maken van de regio voor buitenlandse investeringen. De oprichting van het International House draagt in die zin bij aan dit geheel en moet ook de internationale uitstraling van de stad Leuven bevorderen.

Sociale integratie

In praktijk gaat het om het aanbieden van documenten in meerdere talen en begeleiding bij het zoeken van huisvesting. Veelal komen de internationals met hun gezin, want ook het gezin wordt erbij betrokken. Om onderwijs op maat van de kinderen te bieden is de International School opgericht.

'De internationals staan niet echt in contact met de Leuvenaars en dat willen we veranderen'

Mohamed Ridouani, sp.a

Volgens initiatiefnemend schepen Mohamed Ridouani (sp.a) gaat het echter verder dan dat: 'Uiteindelijk gaat het ook om sociale integratie. Wij hebben vandaag ongeveer 10.000 buitenlandse studenten, onderzoekers en werknemers, maar ze staan niet echt in contact met de Leuvenaars en dat willen we veranderen. We willen hen sociaal-cultureel ook laten integreren door hen te laten deelnemen aan het vrijetijdsaanbod van de stad en hen ook hun eigen cultuur kenbaar te laten maken', zegt Ridouani. 'Dit heeft een ander groot voordeel. Als je er immers voor zorgt dat ook partners een nuttige bijdrage kunnen leveren in bijvoorbeeld het verenigingsleven is dat voor het welzijn van die mensen goed en zullen zij bereid zijn om langer te blijven.'

Vijftig jaar lang

Ook KU Leuven is, als partner van Leuven Mindgate, betrokken bij het International House. Naast haar eigen International Office, dat reeds heel wat doet voor de internationale werknemers, zal het International House aanvullend hulp bieden. Zeker wat betreft het faciliteren van de stadsadministratie is een samenwerking nuttig.

Ondertussen heeft het stadsbestuur ook een gebouw gevonden om het International House te vestigen. Hogeschool UCLL geeft haar campus Comenius vijftig jaar lang in erfpacht om een plek te bieden aan het International House. De campus, die gelegen is aan de Tiensevest, huisvest momenteel nog de richtingen Kleuter Onderwijs en Lager Onderwijs, maar vanaf september zullen de eerste diensten reeds aangeboden worden.