Ik ga naar Leuven en neem mee...

De StuVo's in't kort

26 september 2017
Artikel
Auteur(s): Els Cole
Je kotsleutel, fietslichtjes, een portie spaghetti van mama… Zo veel te regelen! Jij ook even de kluts kwijt? Hier een overzicht van alle studentenvoorzieningen.

Op k(r)ot?

Via Kotwijs’, de databank van de huisvestingsdienst, vind je koten en residenties die gecontroleerd zijn op kwaliteit en brandveiligheid. Heb je toch een kotbaas die rookmelders plaatst nàdat je kot is afgebrand? De adviseurs van de huisvestingsdienst geven informatie, juridisch advies en bemiddelen indien nodig. Wil je graag een jaartje ‘poepen in het buitenland’ op Erasmus? Bij hen vind je alle info over onderverhuren.

Heb je recht op een kot met huurprijs op maat? Zoek dit samen met de adviseurs van de sociale dienst uit. Voor een extra uitdaging kan je ‘Omkaderd wonen’ overwegen: een kot waar studenten met en zonder een (fysieke) functiebeperking samenhuizen.

Op trot?

Geen oude rammelbak van oma of buurman kunnen strikken? Huur een fiets bij VELO voor €70 per jaar, herstellingen inbegrepen. Als back-up plan bij een platte band of een stortbui is er de studentenbuspas: voor €20 een heel jaar meerijden met alle bussen binnen stadszone Leuven.

Voor vervoer van en naar Leuven gebruiken pendelaars meestal een schooltreinkaart of Buzzy Pazz. Kotstudenten kiezen een GO-pass of campuskaart voor hun wekelijkse retourticket naar Hotel Mama.

Wat schaft de pot?

Krijg jij culinaire orgasmes van stevige, studentikoze kost, onbeperkt frieten bijhalen en zelf niet moeten afwassen? Eén woord: Alma. Klassiekers als het koninginnenhapje (ook veggie!) of stoofvlees blijven het favoriete comfortfood van velen.

Droomt jouw innerlijke keukenprins(es) ervan zelf verse bio-gerechtjes op tafel te toveren? Via ‘De Groentetas’ kan je elke week een biologisch groente-en/of fruitpakket bestellen.

Studeren gaat (niet altijd) vlot?

Voor vragen over studeren en leren kan je bij de dienst Studieadvies terecht voor gesprekken en coaching. Er zijn infosessies over studiekeuze, het verwerken van cursussen, stress, faalangst en schrijfvaardigheden. Studenten met migratieachtergrond en studievragen of -twijfels kunnen zich ook richten tot het contactpunt interculturaliteit. Heb je één of andere stempel? De dienst Studeren en Functiebeperking begeleidt studenten met een (functie)beperking bij vragen over de toegankelijkheid van gebouwen, extra examentijd en inzet van schrijf- of gebarentolken. Laatstejaars nemen met hulp van het Student Career Center een aanloop naar het werkveld, onder andere via de website Loopbaanlift, sollicitatietips en een verderstudeerbeurs.

Internationals gespot?

Een koffietje met een mengelmoes van internationale studenten? PANGAEA: where worlds meet. Je kan ook een eigen pet-international onder je hoede te nemen: een buddy. Pik je buddy op aan het station, toon de leukste plekjes en neem samen deel aan activiteiten. Doe eens zot en haal je buddy uit zijn kot!

Vrije tijd op overschot?

Ook naast de feestjes heeft Leuven van alles te bieden. Met een cultuurkaart krijg je voor €20 diverse kortingen en mag je iedere maand naar ‘UUR KULTUUR’ (dans, theater, film, comedy of concert). Plus een bezoek aan de bibliotheektoren: bucketlist material!

Met een sportkaart kan je voor €23 proeven van wel 70 verschillende sporten. That summer body is made in winter… Kies je zumba, voetbal, rugby, BBB, judo of muurklimmen? Of toch liever zweefvliegen, diepzeeduiken, swing-rocken, parkour of speleologie?

Karma opkrikken? Yes, iCare! Buddy van een kansarme leerling, leesmaatje bij Fabota of voetballen met personen met een beperking? Via de jobdatabank van KU Leuven, UP of het Vlaams steunpunt Vrijwilligerswerk vind je zeker je ding.

Goed in je vel? #ornot?

Last van een snotneus of van jeuk in de lagere regionen? Maak online een afspraak bij één van de studentendokters.

Wanneer je je niet echt ‘te gek’ voelt vanwege psychische, relationele en/of psychosomatische klachten, kan je een afspraak maken bij een psycholoog of psychiater uit het studentengezondheidscentrum. Naast individuele gesprekken zijn er ook groepstherapieën over slaapproblemen, uitstelgedrag, (faal)angst of piekeren. Wil je een medestudent leren kennen die écht naar je luistert? MindMates zoekt samen met jou.

Kom je in contact met geweld, pesten en/of ongewenst (seksueel) gedrag? Contacteer de vertrouwenspersoon voor advies en opvolging.

Centen in de pot?

Een geld-schijtend ezeltje is voor vele studenten en hun ouders een mythischer dier dan de eenhoorn. Een studentenjob om je maandgeld op te krikken? Check de jobdatabank van KU Leuven. De Sociale Dienst beantwoordt vragen over de kost van studeren en het sociaal statuut. Ligt jouw gezinsinkomen onder een bepaalde grens, dan heb je recht op een studietoelage en betaal je verminderd studiegeld. Zoek samen met de Sociale Dienst uit of je hiervoor in aanmerking komt.

Problemen uitzoeken tot op het bot?

De Juridische Dienst is gespecialiseerd in sociaal-juridische vragen rond het studentenstatuut. Na een afspraak krijg je er antwoord op technisch-juridische vragen over bijvoorbeeld het het onderwijs- en examenreglement, verzekeringen, studiestages, studieverblijven in het buitenland en het sociaal statuut bij afstuderen. Voor meer alledaagse (il)legale vragen kan je terecht bij de kersverse studentenflik Dorien Goos.