Datingapps zetten gaybars onder druk

Key West sluit twee van de vijf dagen

18 april 2016
Artikel
Auteur(s): Margot De Boeck
Het Leuvense holebicafé Key West opent zijn deuren niet meer op dinsdag- en woensdagavond. “Er vindt een algemene verschuiving plaats in het holebilandschap,” klinkt het.

Het buitenbeentje van de Oude Markt, de Key West in de Dirk Boutslaan, is het holebicafé waar iedereen welkom is om op danshits de beentjes te strekken. Op dinsdag en woensdag kan je er voortaan echter niet meer terecht. “Dinsdag en woensdag ging er niemand naartoe, dus het is logisch dat ze dan sluiten,” vertelt een anonieme vaste klant.

“De sluiting heeft te maken met een algemene tendens,” licht uitbater Christophe Weckx toe. “Over de hele Oude Markt is het rustiger, want mensen komen minder buiten door het rookverbod en de muziek die niet meer zo luid mag,” vindt Weckx. “Het is niet ideaal om een gaybar te openen, maar dat geldt in Leuven volgens mij voor elk café.”

PlanetRomeo

Al kreeg de gaybar de laatste jaren een andere invulling. “Er vindt een algemene verschuiving plaats in het holebilandschap,” vertelt Bart Vandenbussche van Wel Jong Niet Hetero.

"In de Key hangen soms figuren rond van wie je liever uit de buurt blijft"

Vaste klant

“Door de aanvaarding van holebi’s in de maatschappij is het niet meer de plaats waar ze zich moeten gaan verstoppen,” vindt Weckx. Bovendien is de gaybar niet langer de enige place to be om andere holebi’s te ontmoeten: “Je hebt het internet en allerlei apps zoals Grindr en PlanetRomeo waarmee je makkelijk andere holebi’s kan leren kennen.”

De anonieme vaste klant getuigt: “Een app is een goede drempelverlager. Je hebt een fotootje en je chat wat, al weet je niet zeker met wie je te maken hebt. Maar voor je de eerste keer een gaybar binnenstapt, moet je al heel wat zenuwen hebben weggewerkt.”

Vandenbussche wijst op de mogelijke gevaren van datingapps: “Wij benadrukken het belang van veiligheid. We geven workshops met tips. Bijvoorbeeld dat je het best op een openbare plaats afspreekt en toch minstens één persoon inlicht van je date.”

Denise Vandevoort (sp.a), Leuvens schepen voor Diversiteit, is niet op de hoogte van de veranderingen in het holebilandschap: “Ik volg apps niet zo. Als stad steunen wij vooral de acties van het Holebihuis. Daar hoor ik wel binnen de holebigemeenschap dat sommigen het belangrijk vinden om naar een holebicafé te kunnen gaan om zich te outen. Anderen vinden dat niet nodig.”

Oud publiek

Vandenbussche wijst op een andere uitdaging waar gaybars voor staan: “Het doelpubliek is beperkt, aangezien 8% van de bevolking homoseksueel is.” Al is dat volgens Weckx geen al te groot probleem: “Wij hebben een specifiek publiek zonder kinderen, dat dus meer kan uitgaan.”

"De gaybar is niet meer de plaats waar holebi's zich moeten verstoppen"

Christophe Weckx, uitbater Key West

Al zou Weckx soms zelfs willen dat de Key West niet het enige holebidanscafé aan de Dijle was: “Het is misschien verrassend, maar wij zouden niets hebben tegen een hele straat vol holebicafés. Zo kunnen we wat meer differentiëren qua publiek. Nu moeten wij een gat vullen voor iedereen van 18 tot 88 jaar. Daardoor zijn sommigen meer geneigd om een ander café op te zoeken dat meer op hun interesses inspeelt.”

Daar is ook de vaste klant het mee eens: “Er hangen in de Key soms wel wat mensen rond waarvan je liever uit de buurt blijft, maar dat heb je in alle cafés. Iedereen mag er binnen, maar er is wel een spontane segregatie. Het is goed dat de Key iedereen binnenlaat, omgekeerd zou ik het veel erger vinden.”

De vaste klant wijst op de partyconcepten van de Leuvense jongerenholebibeweging &of: “Daar komen steeds meer jongeren op af en dat werkt wel, precies omdat je er enkel jongeren vindt.”

De Key West heeft het niet gemakkelijk, maar dat valt binnen een algemene tendens in Leuven. Drie hete hangijzers voor de Leuvense horeca lees je dan ook hier.