Cultuurtips voor de week 22/05 - 28/05

De culturele tips in Leuven: De CulTip

21 May 2017
Artikel
Auteur(s): Josje Kerkhoven
In de CulTip bundelt Veto wekelijks het beste van cultureel Leuven in drie echte aanraders. Deze week: I Am Not Your Negro, In Absentia en de reggae van Max Romeo.

Tip 1: I Am Not Your Negro

Samuel L. Jacksons sensuele stem begeleidt archiefbeelden, filmfragmenten en actuele beelden op een reis door de zwarte geschiedenis. Filmmaker en burgerrechtenactivist Raoul Peck was bang dat schrijver James Baldwin vergeten zou worden en baseerde een film over de Burgerrechtenbeweging in de jaren 60 en de huidige #BlackLivesMatter-beweging op zijn nooit gepubliceerde tekst Remember This House. Het resultaat werd al soulvol, sensueel, poëtisch en vooral essentieel genoemd.

I Am Not Your Negro draait op woensdag 24, donderdag 25, vrijdag 26 en zondag 28 mei in ZED Vesalius. Het exacte programma vind je hier. De film is Engels gesproken en Nederlands ondertiteld.

Tip 2: In Absentia

Eerder dit jaar schreef Veto dat mannelijke studenten veel minder snel hulp vragen bij psychologische problemen. In deze voorstelling van danser Helder Seabra vechten vijf mannen hun ervaring met verlies op een fysieke manier uit. Daarmee vragen ze natuurlijk niet om hulp bij het studentengezondheidscentrum. Toch komt er veel los als ze hun lichamen laten spreken. Wie gaat er mee wenen op livemuziek?

In Absentia speelt van maandag 22 mei (uitverkocht) tot en met woensdag 24 mei, steeds om 20.30 uur in STUK. Bij de voorstelling is een gratis inleidende workshop op woensdag 24 mei van 14 tot 16 uur.

Tip 3: Max Romeo in Het Depot

De zon is de afgelopen weken wat vaker doorgebroken en dat mag gevierd worden. Daarom raden we je aan om voor één keer die trein naar pa en ma pas op zaterdag te nemen en op vrijdagavond naar deze reggae-legende te gaan luisteren. Niet alle muzikanten zijn wonderkinderen, maar deze werd in elk geval gesampled door The Prodigy…

Risico’s: Oorlog binnen Babylon, natte dromen en achtervolgingen van de duivel. Je moet er ook wel wat voor neertellen. Maar dan heb je tenminste een goed ontspannen dansje gewaagd voor de examens beginnen. Bovendien wordt de afterparty verzorgd door High’r Ites, die ook op Reggae Geel stonden.

Max Romeo en High’r Ites bezoeken op vrijdag 26 mei om 20 uur Het Depot. Korting voor cultuurkaarthouders.