Cultuurtips van de week 17/04 - 23/04

De culturele tips in Leuven: de CulTip

17 April 2017
Voorbeschouwing
Auteur(s): Josje Kerkhoven
In de CulTip bundelt Veto wekelijks het beste van cultureel Leuven in drie aanraders. Deze week: de film Chez nous, de tovenarij van Merlijn of het Barre Land en het campustoneel gaat Over lijken.

Na deze culturele week ben je klaargestoomd voor rectors- tot presidentsverkiezingen, slecht nieuws en existentiële overpeinzingen. Elke tip heeft gelukkig ook wat seks, liefde of humor voor je in petto. Net als ClubSTUK trouwens, waar je zaterdagavond al die politieke beslommeringen van je af kunt dansen

Tip 1: Chez nous in Cinema ZED

Wie na de Amerikaanse en Nederlandse verkiezingen nog niet genoeg heeft van het debat rond partijen die het opnemen voor ‘de gewone man’, kan zijn hart ophalen bij Chez nous van regisseur Lucas Belvaux. De regisseur besloot in de opgang naar de Franse presidentsverkiezingen op 23 april een recht-voor-z’n-raapfilm te maken over wat politieke spelletjes met mensen doen.

We volgen een verpleegster, zeer geliefd bij de verschillende groeperingen in haar buurt, die door de extreemrechtse partij RNP wordt geronseld als vriendelijk gezicht in de verkiezingsstrijd. Dat het echte gevecht vervolgens voor haar is, moge duidelijk zijn. Belvaux eigent zich toe waar populisme een patent op denkt te hebben: down-to-earth, kraakhelder realisme.

Chez nous draait op maandag 17/04, vrijdag 21/04 en zondag 23/04 om 20 uur en op donderdag 20/04 om 17.30 uur in ZED STUK. De film duurt 114 minuten, is Frans gesproken en Nederlands ondertiteld.

Tip 2: Campustoneel gaat 'Over lijken'

Wat er gebeurt als extremisme de overhand krijgt, kun je deze week zien in de bewerking die Campustoneel maakte van Camus’ Les Justes. De vorige eeuwwisseling lijkt haast een spiegel voor deze tijd. Bomaanslagen in dansgelegenheden, op grote steden en op staatshoofden overheersen het nieuws. De koppen rollen, en dan vooral die van groothertog Sergei Romanov, de oom van de tsaar. Campustoneel gebruikte de tekst die Camus schreef over de daders van die aanslag. Zo kijkt het gezelschap met enige afstand naar wat nu steeds dichterbij lijkt te komen.

Over lijken speelt van 21 tot en met 23 april, om 20 uur, in 30CC/Minnepoort. De tekst werd naar het Nederlands vertaald, er is korting voor studenten en cultuurkaarthouders.

Tip 3: Merlijn of het Barre Land

Nadat de politiek is doorgedraaid en de wereld op zijn kop is gezet, neemt een groep jongeren de last van de beschaving op hun schouders. De legende van Koning Arthur en de ridders van de ronde tafel komt samen met hedendaagse verhalen. We kijken door de ogen van veertien jongeren van fABULEUS naar de wereld van toen en nu. Waar geloven zij nog in? In wie? Het stuk wordt ondersteund door de 'slow motion techno' van Hydrogen Sea. Als dat niet genoeg reden is om een beetje cultuur te gaan opsnuiven.

Merlijn of het Barre Land is te zien van 19/04 tot 22/04 en op 25/04 om 20 uur in OPEK.

Gerelateerde Artikels

Cultip 23 april tot 5 mei

23 April 2019
Voorbeschouwing

Cultip 11 maart tot 24 maart

07 March 2019
Voorbeschouwing

Cultip 25 februari tot 8 maart

20 February 2019
Voorbeschouwing

CulTip: 1 tot 14 november

23 October 2017
Voorbeschouwing