Cultip: februari

Koen Adams (30CC)

07 February 2016
Artikel
Auteur(s): Heidi Van Rompuy
Het culturele aanbod in Leuven is groot. Daarom schiet een Leuvense expert te hulp en maakt hij/zij een interessante selectie. Deze maand is het de beurt aan Koen Adams, artistiek leider van 30CC.

TIP 1: 14 FEBRUARI, HEBZUCHT, ANGST, HOOP – DE MARATHON, SCHOUWBURG

“Ik kijk enorm uit naar de marathonvoorstelling van de trilogie Hebzucht, Angst en Hoop van het nieuwstedelijk. De thrillertrilogie met teksten van Stijn Devillé draagt een typische vroegere Braakland/ZheBildingse speelwijze met zich mee. Je wordt als toeschouwer meegesleurd in een rollercoaster van theater, muziek en video-achtige beelden.

Ik heb de stukken al apart gezien, maar kijk toch enorm uit naar de dramaturgie van de drie voorstellingen achter elkaar. In totaal staat er zes uur theater op het programma. Er zijn wel enkele pauzes voorzien om het publiek ook de tijd te geven even te bekomen. Zo kan je wat napraten voor je even later weer in de dramaturgie stapt. Dat geeft de voorstelling ook een sterke evenementiële waarde.

De marathon is op 14 februari. In plaats van te kiezen voor de zeemzoete, roze hebzucht van het valentijnsgebeuren, kan je dus ook meestappen in de hoop op een ander maatschappijbeeld, om het met een metafoor uit te drukken. Je gaat van dystopie naar utopie.”

TIP 2: 9-21 FEBRUARI, ARTEFACT FESTIVAL, STUK

“Artefact is een mix tussen beeldende kunst, multimediakunst, conceptuele kunst en muziek. Bovendien vind ik de thematiek van het festival elk jaar enorm intrigerend. Dit jaar is er gekozen voor Up in the Air. Er wordt gekeken naar wat er boven in de lucht en de wolken gebeurt. Dat is ook een beetje een vorm van dromen.

Onlangs toen ik aan het fietsen was door het Hageland, botste ik op een vliegveld voor drones van de KU Leuven. Ook die dimensie maakt deel uit van Up in the Air. Drones, daar zit een enorme toekomst in zowel op militair als particulier vlak. Er ontstaat nu een nieuw luchtschap, naast het landschap. Wat dat bijvoorbeeld doet met onze privacy zijn bijzonder interessante vragen.”

TIP 3: 22 FEBRUARI, ALICE ON THE ROOF, HET DEPOT

“Ik ga zeker kijken naar deze elektronische popprinses uit Mons. Alice heeft in Amerika gewoond, wat haar een leuk Frans-Amerikaans accent heeft opgeleverd. Dat geeft ook aan haar zang een extra mooie kleur. Haar muziek heeft iets van SX, maar dan minder duister en lichtvoetiger. De muziek kruipt naar mijn gevoel nog meer onder je huid.”(hvr)