CulTip 17 oktober - 31 oktober

Uw culturele agenda voor de komende twee weken

10 October 2017
Voorbeschouwing
Auteur(s): Valentijn Prové
Er is vaak zoveel te doen in Leuven dat je het bos niet langer door de bomen zou zien. Veto biedt alvast enkele suggesties, met onder andere School is Cool, een eetleesclub en nog veel meer.

Di 17 oktober, 20:00

No patent pending – Labozaal STUK

Een concert? Theater? Dans? Film? En wat als je nu eens alles tegelijk kon kiezen? In samenwerking met de Haagse interdisciplinaire kunstgroep iii en het Brusselse platform voor kunst en geluid overtoon gaan Wen Chin Fu, Yuri Landman, Mariska de Groot en Jo Caimo op zoek naar een unieke en ontroerende combinatie van geluid met smaak, beeld en beweging. Harmonie en chaos gaan hand in hand, oeroude en experimentele instrumenten geven de fakkel door.

Woensdag 18 oktober, 19:30

Marc Jansen lezing Rusland en geweld: verwerking van het sovjetverleden – Faculteit Letteren

Exact honderd jaar geleden maakte Rusland één van de grootste omwentelingen in zijn geschiedenis mee: de Oktoberrevolutie van 1917. Een symbool van continuïteit belandt in een nieuw sovjetexperiment. We kunnen haast niet over het hedendaagse Rusland spreken zonder een kritische blik te werpen op de voorbije, woelige eeuw. Marc Jansen, die jarenlang in Moskou woonde, een groot deel van Rusland en Oost-Europa afgereisd heeft en nu als onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam verbonden is, zal iedereen boeien die de internationale actualiteit graag met wat meer historische achtergrond wil volgen.

Donderdag 19 oktober, 20:15

Raphael: The Lord of the Arts – Kinepolis

Deze gloednieuwe documentaire neemt je mee naar het Italië van één van de meest invloedrijke westerse kunstenaars: Rafaël Stanzio. De historische reconstructie met commentaar van gezaghebbende experten neemt je mee naar de meest exclusieve locaties in Rome, die nog nooit zo publiekelijk gemaakt werden. Meer dan 30 kunstwerken komen aan bod. Mag het eens iets anders zijn in de Kinepolis? Hou deze datum alvast vrij!

Maandag 23 oktober, 20:00

Para – 30cc Schouwburg

Para is het verhaal van een paracommando die deelnam aan de grootschalige Belgische interventie in de Somalische burgeroorlog van 1992-93. Welnee, eigenlijk het verhaal van honderden soldaten en officiers. De monoloog is namelijk een krachtige synthese van interviews met betrokkenen, geduldig zoekwerk in archieven en publicaties. Schrijver David Van Reybrouck, acteur en theatermaker Bruno Vanden Broecke en regisseur Raven Ruëll zijn bezeten van deze brok vergeten, maar recente geschiedenis en komen er vastbesloten mee op het podium.

Maandag 23 oktober, 19:00

Kyle Jester & Tom Lehnert - De Blauwe Kater

De Blauwe Kater mag dan wel bekend staan als één van de gezelligste bruine kroegen van Leuven met een aanbod van bijna 100 verschillende biersoorten, op maandag vinden er vaak unieke jazz- en bluesconcerten plaats die het café ook nog eens tot in de nok laten vollopen. Zulk concert wordt verwacht met de komst van Kyle Jester en Tom Lehnert; een heerlijke avond vol blues dus. Kyle Jester is een manusje-van-alles dat je zowel solo op Amerikaanse jaarmarkten als aan het hoofd van zijn vierkoppige band op festivals kunt terugvinden. Nu wordt hij vergezeld door ons jong, Belgisch talent Tom Lehnert aan de drums.

Dinsdag 24 oktober, 19:30

Officina clandestina. Eetleesclub

Na Raphael: The Lord of the Arts zit hier de tweede tip voor italofielen verborgen. Literair journalist Katrien Steyaert (De Standaard, Weekend Knack) neemt je mee naar de wereld van Paolo Cognetti’s ‘De Acht Bergen’ tijdens de leesclub van het stijlvolle, Italiaanse restaurant Officina Clandestina, gelegen in een gerenoveerde drukkerij. In de prijs is een diner inbegrepen, met ingrediënten uit de streek van de auteur. Er is een open keuken, dus gluur gerust maar even binnen bij de koks die met pastadeeg aan het goochelen zijn…

Woensdag 25 oktober, 20:00

School is Cool – concertzaal het Depot

Je kan wel zeggen dat de carrière van School is Cool als een raket van start ging. Nadat de popgroep in 2009 gesticht werd en in 2010 met de single ‘New Kids in Town’ de top van de hitlijsten haalde, verscheen hun naam op Belgische, bekende podia zoals Pukkelpop, Dranouter en Marktrock. Bekroond met heel wat prijzen keren ze nu terug, zoals het Depot niet zonder trots verkondigt, naar een “warmere band-sound” van dit zo succesvolle debuut.

Donderdag 26 oktober, 19:15

Studenten-/docentenconcert – ensemblezaal LUCA campus Lemmens

Na de succesvolle editie van vorig jaar pakt LUCA campus Lemmens dit jaar tijdens het zogenaamde studenten-/docentenconcert uit met werken van Felix Mendelssohn en Max Bruch. Het principe is eenvoudig. Gedurende een week werken enkele leerlingen zeer nauw samen met hun leerkrachten om op deze korte periode een gevuld kamermuziekprogramma op poten te zetten. Dit is een uitstekende gelegenheid om voor een spotgoedkope prijs een paar kanjers van Belgische muzikanten, samen met hun enthousiaste studenten, aan het werk te zien!

Woensdag 25 en donderdag 26 oktober, 20:30

OSLO, Mette Edvardsen – STUK Studio

Oslo, de naam van haar geboortestad én tegelijk een anagram voor solo. Mette Edvardsen verwerkt persoonlijke ervaringen op zo’n manier, dat ze tot een collectieve beleving voor het publiek worden. De choreografie van deze solovoorstelling tast de grenzen van het visuele af en speelt met verbeelding en herinnering. Gedachten, woorden, dingen en bewegingen zouden zich in ruimte en tijd vermenigvuldigen en zo bij iedere voorstelling een uniek effect veroorzaken.

Elke zondagavond vanaf 21:00

Jazz op zondag – STUKcafé

Geen zin om zondagavond in je luie zetel zitten? Sinds jaren organiseert het STUKcafé een podium waar live jazz gespeeld wordt op zondag. Ideaal is dit om nieuwe talenten te ontdekken, die je misschien op concerten niet zou tegenkomen. Nog niet, tenminste. Uiteraard blijft het belangrijkste natuurlijk de gezellige sfeer. Wees op tijd, want menig Leuvens jazzliefhebber heeft zijn weg al gevonden!

Gerelateerde Artikels

Cultip 23 april tot 5 mei

23 April 2019
Voorbeschouwing

Cultip 11 maart tot 24 maart

07 March 2019
Voorbeschouwing

Cultip 25 februari tot 8 maart

20 February 2019
Voorbeschouwing

CulTip: 1 tot 14 november

23 October 2017
Voorbeschouwing