Campus Sint-Katelijne Waver: “Een campus met grote traditie in techniek”

Een inkijk op technologiecampus De Nayer

07 maart 2016
Auteur(s): Naomi Bonny
Campus De Nayer is een van de technologiecampussen van de KU Leuven. Hij is rustig gelegen in Sint-Kathelijne-Waver en huisvest ook de Thomas More-hogeschool.

Ook in Sint-Kathelijne-Waver is de KU Leuven vertegenwoordigd. Zo’n 800 studenten industriële wetenschappen volgen er les. Maar als je de studentenaantallen per jaar bekijkt, verschillen die niet zoveel in vergelijking met sommige faculteiten in Leuven. “Als ik op De Nayer rondkijk dan hebben wij ook grote aula’s waar in een eerste bachelor zo’n 200-tal studenten zitten. De campus is in zijn totaliteit wel kleiner, waardoor dat een ander gevoel geeft”, vertelt professor Bert Lauwers, campusvoorzitter.

Wouter De Schutter, preses van Ons Verbond, bevestigt: “Het is hier rustiger qua omgeving. Toch moet het zeker niet onderdoen voor een studentenstad zoals Leuven. Er is altijd iets te doen. We hebben zelfs een zaaltje op de campus dat door studentenverenigingen kan worden afgehuurd. Daar gaan dan ook vaak feestjes door.”

Voorzieningen

De kring waar De Schutter preses is, is een van de drie studenteninstanties vertegenwoordigd op de campus. “Op die manier hebben we inspraak in het campusoverleg. Zo hebben wij onlangs samengezeten om een studentencorner te maken aan de campus. De onderhandelingen zouden nog aan de gang zijn, maar dat zou gaan over een hoekje voor de studenten, qua inrichting gemaakt door de studenten.”

Een van onze grote troeven is onze ligging bij de Antwerpse haven.

Bert Lauwers, campusbeheerder

Daar is volgens De Schutter weldegelijk nood aan: “Tot nog toe was dit er eigenlijk nog niet echt, we hebben nu enkel de refter en het studielandschap. Dat is de ruimte waar iedereen studeert, een studiezaal met tafels en computers.” Aan goede ideeën alvast geen gebrek: “Er zouden onder ander zetels komen en oplaadpunten voor gsm’s. Zo krijgen de studenten een plaats om rustig te ontspannen en wat te praten.”

Natuurlijk kiezen studenten hun campus niet enkel op basis van de studentenvoorzieningen. “Een van onze grote troeven is onze ligging bij de Antwerpse haven en de goede bereikbaarheid. De interactie met het werkveld dat daardoor mogelijk is, willen wij zeker in de toekomst nog verstevigen”, aldus Lauwers.

Die interactie is natuurlijk geen eenrichtingsverkeer. Lauwers beschrijft de functie van de campussen op die manier als satellieten van de grote KU Leuven: “Als er een bedrijf bij ons aan komt kloppen met een bepaalde vraag en wij kunnen dat niet oplossen, zijn er genoeg kanalen om hen dan door te verwijzen naar andere campussen van de KU Leuven wat voor bijvoorbeeld onderzoek betreft.”

Het feit dat alles kleiner is, maakt het aangenamer.

Wouter De Schutter, preses Ons Verbond

Werkpunten

Grote werkpunten op de campus zijn er volgens Lauwers niet echt: “Net na de integratie bij de KU Leuven ging de studentenvertegenwoordiging misschien iets minder vlot, maar we hebben daar de voorbije twee jaar hard aan gewerkt. Dat loopt op dit moment wel goed naar mijn mening.”

Er blijven natuurlijk wel aspecten waar blijvende aandacht voor moet zijn: “We zullen bijvoorbeeld ook op de langere termijn voldoende aandacht moeten blijven schenken aan de samenwerking met Thomas More. Op zo’n gemengde campus moeten we erop toezien dat beide entiteiten voldoende ruimte krijgen.”

De algemene teneur over technologiecampus De Nayer is dus erg positief. De Schutter: “Wij zijn een kleinere gemeenschap en wat sfeervoller dan onze grote broer in Leuven. Het feit dat alles kleiner is, maakt het wat aangenamer.”

ID-kaart:

• Ongeveer 800 studenten