Campus Aalst: "Na Aalst Carnaval zijn er beduidend minder studenten in de les"

Studeren op technologiecampus Aalst

07 maart 2016
Auteur(s): Naomi Bonny
Met amper 75 studenten is de technologiecampus van Aalst wellicht de kleinste campus van de KU Leuven. De rustige groene omgeving maakt de carnavalsstad een aangename plaats om te studeren.

75 studenten telt de technologiecampus van Aalst. Studenten kunnen er de eerste drie semesters van hun opleiding tot industrieel ingenieur volgen. De campus is ingebed in Odisseehogeschool en is rustig gelegen in een groene omgeving.

Een docent weet meestal al na een paar weken waar de minder goede studenten zitten.

Johan Van den Bossche, campusbeheerder

Dat die kleinschaligheid een grote rol speelt in de campus is erg logisch. Johan Van den Bossche de verantwoordelijke voor de opleiding in Aalst legt uit: “Het grootste verschil met de grote faculteiten in Leuven is vooral dat Aalst een zeer kleine campus van de KU Leuven is. Daardoor is de afstand tussen de studenten en de docenten zeer klein. Een docent weet meestal al na een paar weken waar de goede en de minder goede studenten zitten en kan dus ook gemakkelijk interveniëren."

"Dat is zeker een pluspunt in het eerste jaar," vervolgt Van den Bossche, "wanneer die overgang naar het hoger onderwijs bij sommigen wat moeilijker verloopt. Maar ik kan mij inbeelden dat sommige studenten die kleinschaligheid juist niet aangenaam zouden vinden. Al blijkt dat studenten achteraf met heel veel tevredenheid hierop terugkijken.”

Het is dan ook logisch dat er geen voorzieningen uitsluitend voor die kleine groep voorzien zijn. Ze delen de infrastructuur, zoals het studentenrestaurant, met de hogeschoolstudenten. “Doordat we deel uitmaken van een campus waar andere technische opleidingen zijn, delen we de voorzieningen. Ook van de labo’s van professionele opleidingen zoals elektromechanica, bouw en vastgoed kunnen wij hier op de campus gebruik maken.”

Haperende studentenvertegenwoordiging

Een minpuntje dat de kleinschaligheid met zich meebrengt, is het gebrek aan studentenvertegenwoordiging. “Dat is geen eenvoudige zaak. Doordat de studenten niet langer dan drie semesters in Aalst blijven, is er geen continuïteit in de studentenvertegenwoordiging. Daar willen we zeker aan werken naar de volgende jaren toe.”, aldus Van den Bossche. Uitstappen en activiteiten voor de studenten worden in Aalst dan ook georganiseerd door de dienst studentenvoorzieningen op de campus.

"De afstand tussen docent en student is kleiner"

Johan Van Den Bossche, campusbeheerder

Eens ze naar de technologiecampus van de KU Leuven in Gent verhuizen, vinden ze volgens Van den Bossche, wel de weg naar de verschillende onderwijsraden en kunnen ze ook genieten van de initiatieven van andere studenten: “Toch is dat iets dat ze in het eerste jaar niet hebben. Dat is wel een nadeel voor hen. Hoewel ik denk dat ze daar ook niet echt wakker van liggen.”

Vooral de extreme kleinschaligheid maakt campus Aalst dus tot wat ze is. De groene omgeving en de variëteit in studierichtingen van de hogeschool maken het tot een heel aangename studieomgeving. En natuurlijk heeft die regionale inbedding ook zijn charmes: “De woensdag na Aalst Carnaval merken we dat er beduidend minder studenten in de les zitten”, merkt Van den Bossche al lachend nog op.

ID-kaart

• 75 studenten
  • enkel opleiding tot industrieel ingenieur
  • Faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen