Brexitburgers en Belle Perez

De geruststellende traagheid van de Kerstmarkt

18 december 2018
Reportage
Wie een wintermarkt zoekt, is in Leuven aan het verkeerde adres. Wie wil baden in alle clichés die kerst rijk is, kan bij deze wel zijn zoektocht staken.

Bij elk evenement of attractie hoort een souvenirshop, maar in de laatste maand van het jaar is de souvenirshop zelf het evenement en de attractie. In Leuven onderging de kerstmarkt dit jaar een ware revolutie: de traditionele witte tentjes moesten plaatsmaken voor houten hutten en tentjes in - ahum - ‘houtkleur’. Voor de rest werd er godzijdank niet teveel geraakt aan het traditionele concept, nog steeds kan de meest inspiratieloze cadeaushopper hier terecht voor de wildste cadeau-ideeën, van geurkaarsen tot geurzeep en terug.

Maar ook wie reeds al zijn cadeaus bij elkaar heeft, zal zich niet vervelen op de kerstmarkt. Er is dit jaar dan wel geen reuzenrad of ijsbaan te bespeuren, maar op de imposante main stage aan de bibliotheek passeren elke dag de grootste sterren op aarde. Op de openingsavond werd zo maar eventjes Belle Perez bereid gevonden om de festiviteiten te openen en daags nadien speelde Wim Soutaer het Ladeuzeplein helemaal plat. Op dag drie, de dag dat wij een bezoek brachten aan de Leuvense kerstmarkt, stond zelfs kniezwengel-legend Kate Ryan op de planken en ze deed dat niet alleen, ze bracht ook haar goede vrienden Live en Acoustic mee.

Ook Hagelandse gehaktballen worden in deze periode uiteraard Hagelandse kerstballen genoemd

We begonnen onze rondgang op het gezellig drukke Ladeuzeplein tussen de cadeautentjes. Uit het kerstverhaal weten we dat de drie koningen deze traditie ooit in gang trapten en dat zij daarvoor helemaal uit het oosten kwamen. Ook vandaag de dag leeft deze traditie voort - wie de ‘made in’-labels van de aangeboden waren bekijkt, zal merken dat het nog altijd de goeie mensen uit het verre oosten zijn die ons met cadeaus willen overladen. Mooie tradities zijn er om in stand gehouden te worden. Wie zich nog steeds in de nazomer waande toen hij thuis vertrok kan zich hier van de nodige mutsen, sjaals, handschoenen of onesies voorzien.

Nog steeds te koud? Geen paniek: elk eet- of drinkstandje heeft ettelijke terrasverwarmers in de aanslag staan om het comfort van de kerstmarktbezoeker boven elke klimaatdoelstelling te plaatsen. Ook in hun aanbod is de kerstsfeer nooit ver weg. Er wordt bijvoorbeeld geen gewone koffie maar feestkoffie geserveerd, en ook Hagelandse gehaktballen worden in deze periode uiteraard Hagelandse kerstballen genoemd. Nog steeds te koud? Wederom heeft de kerstmarkt aan alles gedacht, op het uiteinde aan de bibliotheek staat nog steeds het druppelkot, oftewel een jeneverbar met een zeer uitgebreide selectie.

Omdat een deel van het gezelschap reeds een hongertje heeft opgebouwd, besluiten we iets verderop voor een shooter te gaan in een tent die ook een Brexit-burger op zijn menu heeft staan. De rum-sour shooter, geserveerd in een plastic vingerhoed, proefde vooral naar de niet alcoholische ingrediënten en de Brexit-burger bleek gebaseerd op zwarte pens. Wie nog twijfelde of de Brexit een goed of een slecht idee was, kan hierin het antwoord vinden. De jacket potatoes waren smaaktechnisch wel een heel goed idee maar met een prijskaartje van 6 euro voor één aardappel op financieel vlak een iets mindere ingeving.

Op de doorgang naar het Herbert Hooverplein is er een zeldzame oase van rust. Hier staan twee tentjes van ‘Het Hippo & Friends type 1 diabetesfonds’ fondsen te werven voor hun goede doel door theelichtjes te verkopen aan 2 euro per stuk. Ook de sympathieke direct-marketing-jobstudenten van Pengo manen hier de passanten aan tot het versnellen van hun wandeltred, een aangename afwisseling met de comateus slenterende menigte elders op de markt. Verder op het Herbert Hooverplein nog meer broeken van hetzelfde laken, cadeau-tentjes afgewisseld met eet- en drankstandjes en helemaal achteraan een tent met een uitgebreid jenever-assortiment. Wij probeerden daar alvast de ‘galetten’-jenever en de ‘citroen-cactus’-jenever, beide met hun prijskaartje van 2,5 euro nog best democratisch te noemen. Ook de glühwein aldaar was best te pruimen voor glühwein .

Met zijn prijskaartje van 6 euro voor één aardappel op financieel vlak een iets mindere ingeving

In alle gezapigheid is de kerstmarkt echter ook een soort rustpunt - elk jaar een beetje hetzelfde, elk jaar dezelfde kleine ergernissen. Het is makkelijk om er cynisch over te doen, maar de Leuvense pleinen zouden toch maar kaal aanvoelen in de winter zonder wat inkleding. Dat het allemaal niet zo studentikoos is qua prijzen - achja. Zoiets moet kunnen, zo één keer per jaar.